2023 yılı Ekim ayından 2022 yılı Ekim ayına kadar olan 12 aylık ortalamalara göre üretici enflasyon oranı yüzde 58,46 olarak açıklandı. Bu oran aynı zamanda 2023 yılı yeniden değerleme oranı olarak kabul ediliyor. İlgili yasal düzenlemelere göre, hangi tutarların yeniden değerleme oranında artırılacağı ve sıfırlama yöntemleri belirlenmiş durumda.

2024 yılında yürürlüğe girecek vergi düzenlemeleri, bu yeniden değerleme oranını kullanarak hesaplanacak. Gelir vergisi tarife dilimleri, damga vergileri, harçlar, cezalar, istisna ve beyan sınırları gibi birçok önemli unsurdaki tutarlar, ekonomik şartlara uyum sağlamak amacıyla belirlenen bu oran üzerinden güncellenecek.

Ancak, unutulmamalıdır ki Cumhurbaşkanının, belirlenen orandan daha düşük ya da daha yüksek bir oranı tercih etme yetkisi bulunmaktadır. Bu durum, vergi politikalarının uygulanmasında esnekliği ifade ediyor ve ekonomik koşullara göre daha öngörülebilir bir düzenleme yapma imkanı tanıyor.

2024 yılı için Gelir vergisi tarifesi

Gelir vergisi tarifesindeki gelir dilimleri, yeniden değerleme oranında artırıldığında  2024 yılı için geçerli olacak gelir vergisi tarifeleri aşağıdaki şekilde oluşuyor:

İşte ücret gelirleri için 2024'te uygulanması muhtemel gelir vergisi tarifesi

13-1

2024 yılında uygulanacak gelir vergisi dilimleri resmi olarak 2023 yılının Aralık ayının sonuna doğru Resmi Gazetede yayımlanmaktadır. Cumhurbaşkanlığınca, daha düşük ya da daha yüksek bir oran belirlenmez, gelir vergisi dilimleri yukarıdaki şekilde olacaktır.