Avanaş, mevcut maaşlarla geçinmenin imkansız hale geldiğini vurgulayarak, asgari ücretin açlık sınırının yüzde 42,48 altında kaldığını belirtti.
Yoksulluk Sınırı 81 Bin TL’yi Aştı
BES’in Araştırma Birimi (BES-AR) tarafından yapılan hesaplamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için gereken aylık harcama tutarı 31 bin 495 TL’yi buldu.
Ancak, gıda, giyim, kira, elektrik, su, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel harcamalar da eklenince dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 81 bin 161 TL’ye yükseldi. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 44 bin 908 TL olarak hesaplandı.
Büyükşehirlerde Memurlar Barınma Krizi Yaşıyor
BES verilerine göre, büyükşehirlerde kamu emekçileri maaşlarının %75-80’ini kiraya ayırmak zorunda kalıyor. Barınma maliyetlerinin bu denli yükselmesi nedeniyle birçok kamu çalışanının öğrenci evi gibi 3-5 kişi bir arada yaşamak zorunda kaldığı belirtiliyor.
Enflasyon Hedefleri Şimdiden Tuttu
BES, hükümetin enflasyonla mücadele konusunda başarısız olduğunu vurgulayarak, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminini %21’den %25’e yükseltmek zorunda kaldığını hatırlattı. İktidarın enflasyonu düşürme iddiasının gerçekleşmediğini, aksine kamu emekçileri ve emeklilerin TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarında düşük maaş artışlarına mahkum edildiğini belirtti.
“Bu Krizin Sebebi Değil, Mağduruyuz”
BES Genel Başkanı Avanaş, memurların ve emekçilerin hükümetin yanlış ekonomik politikalarının kurbanı olduğunu söyleyerek, "Bizler, yarattığınız ekonomik krizin sebebi değil, mağdurlarıyız" dedi.
Sendika, asgari ücretin ve memur maaşlarının en azından açlık sınırına çekilmesi gerektiğini belirterek, tüm emekçileri iktidarın ekonomi politikalarına karşı birlikte mücadele etmeye çağırdı.