2025’te Emekli Olacaklar İçin Yeni Formül Arayışı: Maaşlar %30 Daha Az Olacak mı? 2025’te Emekli Olacaklar İçin Yeni Formül Arayışı: Maaşlar %30 Daha Az Olacak mı?

Bu hesaplar, ay sonunu getirmekte zorlananlar için "yedek maaş" olarak görülmeye başlandı.

KMH Borçlarında Ciddi Artış

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, KMH hesaplarından çekilen nakit miktarı son bir yılda yüzde 142,3 oranında artarak 130 milyar liradan 315 milyar liraya ulaştı. Geri ödenemeyen KMH borçları ise yüzde 169,2'lik bir artışla 2,8 milyar liradan 7,7 milyar liraya yükseldi. İlk kez bu yıl KMH'dan nakit para çekenlerin sayısı ise 121 bine ulaştı.

KMH Kullanıcı Sayısında Artış

Bankaların KMH hesaplarından para çekmek zorunda kalanların sayısı bir yılda 1 milyon 701 bin kişi artarak 29 milyon 463 bine çıktı. Kişi başına düşen ortalama KMH riski ise 10 bin 679 liraya yükseldi; bu tutar geçtiğimiz yıl 4 bin 676 liraydı.

KMH Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Kredili Mevduat Hesapları, genellikle maaşı yetmeyen dar gelirli vatandaşların son çare olarak başvurduğu hesaplardan oluşuyor. Bankalar, müşterilere belirli limitler dahilinde faizli KMH hesapları açıyor. Bu hesaplardan çekilen paraya, geri ödeme yapılana kadar günlük faiz uygulanıyor. Borç, hesaba para yatırıldığında kapanıyor.

KMH kullanımı, dar gelirli vatandaşlar için kısa vadeli bir nefes alma yolu olsa da uzun vadede borç yükü ve faiz maliyeti nedeniyle dikkatli kullanılmasını gerektiriyor.