Pala, bu duruma ilişkin olarak Sağlık Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kızılay’ın Katkı Payı Uygulaması

Kayıhan Pala, yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye Kızılay Derneği Genel Sekreteri Murat Ellialtı’nın, Kızılay’a ait hastanelerde vatandaşlara sunulan sağlık hizmetleri karşılığı olarak Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) belirtilen ücretlerin, mevzuata aykırı olarak yüzde 1000 katının alındığını itiraf ettiğini” belirtti. Pala, Kızılay sağlık kuruluşlarına bakılan hasta sayısı ve bu hastalar için SGK’nın yaptığı ödemeler başta olmak üzere, SUT değerlerinden beş kat fazla alınan katkı payının (yüzde 1000), Bakanlık müfettişleri tarafından tespit edilip edilmediğini sorduğunu kaydetti.

Mevzuata ve Kuruluş Amacına Aykırı

Pala, Kızılay’ın bu uygulamasının hem mevzuata hem de kuruluş amacına aykırı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

Türkiye Kızılay Derneği’nin internet sitesinde ‘Sağlık Hizmetleri’ bölümü altında ‘Kurulduğu günden bu yana sağlık hizmeti veren Türk Kızılay, Konya ve Kayseri’deki hastaneleri, İstanbul’daki bir hastane ve iki tıp merkezinde yüksek kaliteli cihazları ve deneyimli sağlık çalışanları ile vatandaşlarımıza uygun ücretlerle modern sağlık hizmeti sunar’ yazıyor. Kızılay’ın sağlık hizmeti karşılığında yüzde 1000 katkı payı talep etmesi hem mevzuata hem de Kızılay’ın kuruluş amacına aykırıdır.

Güven Sorunu ve Suç İddiası

Pala, Kızılay’ın bu uygulamasının ötesinde bir suç işlediğini ve her iki Bakanlığın da bu duruma seyirci kaldığını ifade etti. Ayrıca, Kızılay’ın depremde çadır satması ve hastalardan yüksek katkı payı alması gibi uygulamalarla güven kaybettiğini belirtti.

Anestezi Teknisyeni Hayatını Kaybetti Anestezi Teknisyeni Hayatını Kaybetti

“Kızılay’ın ne kadar zamandır hastalardan yasal üst sınırın beş katı kadar ücret aldığını açıklaması gerekiyor. Bu konuda vatandaşlar aydınlatılmalı,” diyen Pala, kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Vatandaşların Aydınlatılması Gerekiyor

Pala, vatandaşların Kızılay’ın katkı payı uygulaması konusunda aydınlatılması gerektiğini vurgulayarak, “Ortada hem bir suç hem de bir güven sorunu var,” dedi. Kızılay’ın bu tür uygulamalarla güven kaybettiğini belirten Pala, ilgili Bakanlıkların duruma müdahale etmesi gerektiğini ifade etti.