Teknolojiyi kullanarak sahte diploma üreten çeteler, bu belgeleri yüksek fiyatlarla satarak haksız kazanç elde etmeye çalışıyor. Ancak, sahte diplomalara para yatıran uyanıklar, dolandırıcıların hedefi haline geliyor ve paralarını kaybediyor. Şikâyetçi olan mağdurlar, sahte diplomalarını alamadıkları için dolandırıcıları ihbar ediyor.

Sahte Diplomalar ve E-Devlet Önlemleri

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), sahte diplomaların önüne geçmek için üniversitelere uyarıda bulundu. Tüm mezun bilgilerinin Yükseköğretim Bilgi Sistemine (YÖKSİS) aktarılması ve mezun belgelerinin e-Devlet üzerinden doğrulanabilir hale getirilmesi istendi. Ancak, dolandırıcılar bu önlemlere rağmen sahte diplomalar üretmeye ve satmaya devam ediyor. Sahte diplomaları kiralayan kişiler ise bu belgelerle iş bulmaya çalışıyor, ancak büyük riskler alıyor.

Mağdurların Şikâyetleri Artıyor

Dolandırıcıların hedefi haline gelen mağdurlar, internette çeşitli platformlarda yaşadıkları sorunları paylaşarak şikâyetçi oluyor. "Sahte diploma göndermediler" diyerek şikâyetlerini dile getiren kişiler, dolandırıcıların izini sürmekte zorlanıyor. İnternetten buldukları numaralarla iletişime geçen mağdurlar, para transferleri sonrası dolandırıcılar tarafından engelleniyor ve hakaretlere maruz kalıyor.

Engelsiz Bakım Müdürü ve Muhasebe Personeline Büyük Yolsuzluk Suçlaması Engelsiz Bakım Müdürü ve Muhasebe Personeline Büyük Yolsuzluk Suçlaması

Sahte Diplomaların Tehlikeleri

Sahte diplomaların iş dünyasında yol açtığı tehlikelere dikkat çeken Adli Bilişim Uzmanı Avukat Emre Akman, gençleri bu tür dolandırıcılıklara karşı uyardı. Sahte diplomaların şirketlerin itibarını zedelediğini ve niteliksiz kişilerin işe alınmasının büyük riskler taşıdığını belirtti. Eleman.net CEO’su Levent Dicle ise işverenlerin diploma doğruluğunu kontrol etmeleri gerektiğini, barkod taraması ve fiziki kontrol gibi yöntemlerle sahte diplomaların tespit edilebileceğini ifade etti.