Bu yeni yasayla birlikte kamunun verdiği desteklerin izleme ve denetleme yetkisi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na devredildi. Ayrıca, tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki denetleme birimleri Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlandı.

Cumhurbaşkanlığına Denetim Yetkisi

Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıklanan tasarruf genelgesinin yasal dayanağını oluşturan 31 maddelik torba kanun, TBMM Genel Kurulu'nda onaylandı. Bu yeni düzenlemeyle, tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki denetleme birimleri Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı hale getiriliyor. Bu sayede, tasarruf tedbirlerine uymayan kişiler ve gereksiz harcama kalemleri tespit edilecek, gereksiz ödenek, destek ve kesenekler belirlenerek bu gelirler Hazine’ye veya idare bütçesine aktarılacak.

Televizyonlardan Tanınan Doktor Kaçak İlaç Skandalıyla Gündemde! Televizyonlardan Tanınan Doktor Kaçak İlaç Skandalıyla Gündemde!

Tasarruf Tedbirleri İzleme Sistemi

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Tasarruf Tedbirleri İzleme Sistemi hayata geçirilecek. Bu sistemle kamuda 2025 yılında 736 milyar liralık tasarruf sağlanması hedefleniyor. Öncelikle bütçede harcama disiplini sağlanacak ve 30 Haziran 2027 tarihine kadar deprem illerindeki belediyelerin nüfusu, 2023 yılı Ocak ayı verilerine göre hesaplanacak. Genel bütçeden ayrılan pay da bu nüfusa göre dağıtılacak.

Yeni Düzenlemelerin Getirdiği Yenilikler

Tasarruf yasası, sürdürülebilir yüksek büyümenin sağlanması için fiyat istikrarı, mali disiplin, sürdürülebilir cari açık ve yapısal dönüşüm konularında adımlar atılmasına olanak tanıyacak. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve yeni sanayi politikası da bu çerçevede hukuki zeminine kavuşacak. Yasa, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.

Kamu Filo Yönetim Sistemi

Yeni düzenlemeyle Kamu Filo Yönetim Sistemi’nin etkinliği artırılacak. Taşıt sayısına ve kullanımına standartlar getirilecek, 3 yıl süreyle yeni araç satın alma ve kiralama yapılmayacak. Kamuda yabancı menşeili araç kullanımı yasaklanacak ve mevcut kiralık taşıt sözleşmelerinin yenilenmesi izne tabi olacak. İhtiyaç fazlası ve ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar tasfiye edilecek. Savunma ve güvenlik hariç, kamuda personel servisi hizmeti toplu taşıma olan yerlerde kaldırılacak.