Son düzenlemeler, sektördeki suistimalleri engellemeyi hedeflerken, tüketicilere daha güvenli ve şeffaf bir alışveriş deneyimi sunmayı amaçlıyor. Yenilenen Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemelerle birlikte, ikinci el araç ticaretinde önemli değişiklikler yapılırken, yeni sistemin getirdiği bazı zorluklar da gündeme gelmeye başladı.

Ankara’da Hastane Önünde Tekmeli Yumruklu Kavga Ankara’da Hastane Önünde Tekmeli Yumruklu Kavga

Tüketici Güvenliği İçin Garanti ve Güvenli Ödeme Sistemi

Cardata CEO'su Hüsamettin Yalçın, yeni düzenlemelerin özellikle tüketicilerin korunması açısından büyük gelişmeler sağladığını belirtiyor. Yalçın, "8 yaşın veya 160.000 kilometrenin altında olan ikinci el araçlar için getirilen garanti zorunluluğu, tüketicilerin kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayacak. Yenilenmiş araçlarda bu garanti süresi bir yıl veya 20.000 kilometre olarak belirlendi, bu da tüketici güvenini önemli ölçüde artırıyor" dedi. Ayrıca, Güvenli Ödeme Sistemi'nin zorunlu hale getirilmesi de dolandırıcılık riskini minimize etme açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Yalçın, kapora düzenlemeleri ve sipariş iptali hakları sayesinde de alıcıların mağdur olmasının önüne geçildiğini vurguladı.

Ekspertiz Raporu ve Yetki Belgesi ile Güvenli Ticaret

Yeni düzenlemelerin bir diğer önemli ayağı ise ekspertiz raporu ve yetki belgesi zorunluluğu. Bu adımların, piyasada dolandırıcılık ve hileli satış risklerini azaltmayı hedeflediğini ifade eden Yalçın, "Her araç için ayrıntılı tanıtım kartı ve ekspertiz raporu zorunluluğu, tüketicilere daha doğru ve detaylı bilgi sağlayarak şeffaflığı artıracak" diye konuştu. Yalçın ayrıca, noterlerde işlemlerin asıl belgelerle yapılma zorunluluğunun sahtecilik riskini ciddi oranda azaltacağını belirtti.

Yeni Düzenlemeler Ek Maliyet ve Süre Uzatmalarını Beraberinde Getiriyor

Ancak yeni yönetmelik, ek maliyetleri de beraberinde getiriyor. Hüsamettin Yalçın, ekspertiz raporu, tanıtım kartı ve noter işlemleri gibi yeni zorunlulukların tüketicilere ekstra maliyet yükleyebileceğine dikkat çekti. Yalçın, "Noter işlemleri sırasında dijital belgelerin fiziksel olarak sunulma zorunluluğu da işlemlerin süresini uzatabilir. Özellikle yoğun dönemlerde noterlerde bekleme sürelerinin artması mümkün" dedi. Ayrıca, dijitalleşme sürecinde gerileme yaşandığını belirten Yalçın, Türkiye Noterler Birliği’nin dijital belgelerin noter işlemlerinde yeterli olmadığını açıklamasının süreci olumsuz etkilediğini söyledi.

Yeni düzenlemelerin güvenliği artırmayı hedeflediğini ancak beraberinde ek maliyetler ve işlem sürecinde uzamalar gibi olumsuzlukları da getirebileceğini belirten Yalçın, bu düzenlemelerin etkili olabilmesi için denetim mekanizmalarının başarısının kritik olduğunu vurguladı.