“Hemşirelik Haftası” etkinlikleri, her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanmaktadır. Bu yılın etkinlikleri kapsamında, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü'nün iş birliğiyle düzenlenen kutlama programı, bugün gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Hemşilerin Sağlık Ekonomisine  Etkisi

Törenin ardından, paneller, müzik dinletileri ve tiyatro gösterileri gerçekleştirildi. Panellerde, insan gücünün sağlık ekonomisine etkisi, hemşire insan gücünün sağlık ekonomisine katkısı, hemşirelerin sağlık ekonomisine katkıları gibi konular ele alındı. Ayrıca, Hemşirelik Haftası Kutlama Programı kapsamında “2023 Yılına İz Bırakan Hemşire Ödülü” sahibini buldu. Ödülü, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis hemşiresi Özden Şefika Bulgu aldı.

17 Mayıs tarihine kadar devam edecek olan programın açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın gerçekleştirdi. Prof. Dr. Aydın, programın içeriğinde yer alan ilk oturumun, hemşirenin sağlık sisteminde aslında görünmeyen yüzüne odaklandığını belirtti.

Hemşirelerin görünür olmak istediğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, Türkiye'nin ilk Hemşirelik Fakültesi olan Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi'nin bu konuları ele almasının gelecek perspektifi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Deprem Bölgesindeki Görev Anlarını Hatırlattı

Hemşire Özden Şefika Bulgu, ödülü alırken yaptığı konuşmada, deprem bölgesindeki görev anlarını hatırladığını ve o anda duyduğu gururu dile getirdi. Kendisinden, hastanesinden ve yöneticilerinden gurur duyduğunu belirten Bulgu, deprem bölgesinin ülkenin acısı olduğunu vurgulayarak, oradaki insanlara yardım etmenin önemine değindi. Yardım edebilmenin ve dokunabilmenin kendisi için çok değerli olduğunu ifade eden Bulgu, mesleğini sevdiğini ve bu ödülü almaktan dolayı hastane yönetimi, hemşirelik hizmetleri müdürü ve ekip arkadaşlarına teşekkür etti.

Hemşireler Daha Etkin Alanlarda İstihdam Edilmeli

Öte yandan, Prof. Dr. Ülkü Baykal, hemşirelerin çalışma koşulları, güvenli iş olanakları ve profesyonel gelişim imkanlarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Doğru becerilere sahip doğru sayıda hemşirenin istihdam edilmesi gerektiğini belirten Baykal, hemşirelerin yetkinliklerinin artırılması ve değişen sağlık sistemine uygun şekilde yetiştirilmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, hemşirelerin daha etkili olacakları alanlarda istihdam edilmesi gerektiğini vurgulayan Baykal, bu konuda yatırım yapılması gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Ülkü Baykal, özellikle Covid salgını sürecinde hemşirelerin büyük zararlar gördüğünü ifade ederek, hemşirelerin sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmaları gerektiğini vurguladı. Hemşirelerin görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli kaynakların doğru bir şekilde sağlanması gerektiğini belirten Baykal, kriz ve insani yardım durumlarında hemşirelerin korunması için önlemler alınması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, hemşirelerin yaptıkları işlerin maliyetine ilişkin olarak 1980'lerde ortalama bir hastanede kalma süresinin 7.6 gün olduğunu ve bir hastaya ayrılan bakım süresinin 4.2 saat olduğunu belirterek, bu sürelerin zamanla değiştiğini ve bakım sürelerinin kısalıp daha yoğun hale geldiğini ifade etti. Bu durumun önemli bir nokta olduğunu vurguladı.

Uzman Hemşire Saliha Koç Aslan ise hemşireliğin aslında bir gider merkezi olmadığını belirterek, kritik noktalarda gelir merkezi bakışıyla bakıldığında gerektiğinde müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Komplikasyonların engellenmesi ve diğer departmanlardan verilen hizmetin değerlendirilmesiyle doğru hizmetin verildiğinin görülmesi açısından ailelerin eğitilmesi gerektiğini belirtti. Evde bakımın bir gider değil, gelir merkezine daha yakın olduğunu ifade etti.