Doğruyol, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda görev yapan çalışanların, idari izin günlerinde fiilen çalıştıkları halde hak ettikleri izin ya da ücretleri alamadıklarını ifade etti.
“Uygulama Farklılıkları Adaletsizlik Doğuruyor”
Cumhurbaşkanlığı tarafından bayram öncesi ya da sonrası verilen idari izinlerin, bazı kamu kurumlarında çalışılmış gün olarak kabul edildiğini, bazı idarelerde ise dikkate alınmadığını belirten Doğruyol, bu uygulama farklılığının özellikle sağlık çalışanları için ciddi mağduriyetlere neden olduğunu dile getirdi.
🔴Genel Başkan Doğruyol’dan Bayram Tatilinde İdari İzin Uygulamasına Tepki!
— Personel Sağlık Personeli Haber.Net (@saglikperrsonel) March 28, 2025
⤵️https://t.co/A0opnVhJvW pic.twitter.com/pXIO5R8oUF
İdari izin günlerinde çalışmak zorunda kalan sağlık personelinin, bu sürelerde fazladan mesai yapmış olmalarına rağmen hiçbir karşılık alamadığını belirten Genel Başkan, “Aynı kurumda görev yapan, aynı görevi üstlenen sağlık çalışanları arasında bile eşit olmayan uygulamalar söz konusu. Bu durum, Anayasa’nın eşitlik ilkesine ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 10. maddesine de aykırılık teşkil etmektedir,” dedi.
“Mesai Yapana Ne İzin Ne Ücret”
İdari izinlerin, haftalık ve aylık mesai saatlerinden düşülmemesi nedeniyle çalışanların daha fazla mesai yapmış görünmesine rağmen haklarını alamadıklarını vurgulayan Doğruyol, şu değerlendirmede bulundu:
“İdari izin günlerinde görevinin başında olan sağlık çalışanlarına mevzuat gereği ya başka bir gün izin verilmesi ya da çalıştıkları süre kadar fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Ancak uygulamada ne izin veriliyor ne de ücret ödeniyor. Diğer kamu personelleri tatil yaparken, görevini sürdüren sağlık çalışanı yine görmezden geliniyor.”
“Sağlık Bakanlığı Adım Atmalı”
Doğruyol, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, idari izin verilen ayların toplam mesai süresinden bu günlerin düşülmesi gerektiğini belirtti. Böylece mesaiye gelenle gelmeyen arasında adil bir fark oluşabileceğini ifade eden Doğruyol, kamu kurumları arasında uygulama birliğinin sağlanmasının şart olduğunu vurguladı.
“Uygulama Birliği Olmalı"
Tüm kamu kurumlarında görev yapan memurlar için tek tip ve adil bir uygulama yapılması gerektiğini ifade eden Doğruyol, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
dari izin konusu sadece bir izin meselesi değil; hakkaniyetin, eşitliğin ve çalışan emeğine verilen değerin bir göstergesidir. Bu adaletsizlik bir an önce giderilmeli, sağlık çalışanları arasında oluşan mağduriyetler son bulmalıdır.”