Özellikle kıdem tazminatı sisteminde köklü değişiklikler yapılacağı öne sürülen TES, ekonominin yeni yol haritası olan Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında 2025'in son çeyreğinde yasalaşacak.

Sabah Gazetesi'nden Önder Yılmaz’ın haberine göre, TES, emeklilikte yaşanan gelir kayıplarını telafi etmeye yönelik bir yapı olarak tasarlanacak. Yeni sistem, çalışanların çalışma hayatındaki yaşam standartlarını koruyacak ek emeklilik gelirleri oluşturarak, hane halkının daha fazla tasarruf yapmasını hedefleyecek. TES kapsamında, çalışanlar hem sosyal güvenlik emeklilik maaşı hem de tamamlayıcı emeklilik maaşı alabilecek.

Çalışan, İşveren ve Devlet Katkısıyla Bireysel Hesaplar Oluşacak

Sisteme göre, çalışanların bireysel hesaplarına hem çalışan, hem işveren, hem de devlet katkı yapacak. Çalışanların maaşlarından kesilen tutarlara ek olarak, işverenler de belirli bir oranda katkı sağlayacak. Ayrıca devletin de işveren katkısını destekleyeceği belirtiliyor.

Örneğin, çalışanın maaşından 500 TL kesildiğinde, işverenden de aynı tutarda bir destek geleceği ve devletin de katkısıyla bu miktarın çalışanın bireysel hesabına aktarılacağı ifade ediliyor.

Kıdem Tazminatında Önemli Değişiklikler

TES ile birlikte kıdem tazminatına da yeni düzenlemeler getirilecek. İşverenler, her ay çalışanlarına maaşlarının %8.33’ünü kıdem tazminatı olarak ödeyecek, ancak bu tutar doğrudan çalışanın kişisel emeklilik hesabına aktarılacak ve emeklilikte kullanılacak. Yeni sistemde işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı alınamayacak, yalnızca emeklilik şartları yerine getirildiğinde kıdem tazminatına erişilebilecek.

TES kapsamında katılımcılar, 60 yaşına kadar işten ayrılma durumunda bir kez olmak üzere kıdem tazminatının belirli bir oranını çekebilecek, kalan kısmı ise emeklilik döneminde alınabilecek.

Bireysel Emeklilik Sistemine Entegrasyon

Sistemin bir parçası olarak Otomatik Katılım Sistemi (OKS) de işveren katkılarıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülecek. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) standart emeklilik yatırım fonları, katılımcıların birikimlerine daha fazla katma değer sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılacak. OKS katılımcılarına, BES fonlarına erişim imkânı tanınarak sistemin cazibesi artırılacak ve katılımcı sayısının yükseltilmesi hedeflenecek.