OCAK ÖNCESİ VE SONRASI EN AZ YÜZDE 10 FARK EDECEK!

Ocak ayında emeklilik başvurusunda bulunanlar, öngörülen yüzde 4'lük büyümeden ek fark alacaklar. 2024 yılının Ocak ayında emekli olacak kişilerin aylıkları yüzde 68'e yakın bir artış gösterecek. Bu da demek oluyor ki, 1 Ocak 2024 tarihinde emekli olup başvuruda bulunanlar ile daha önce emeklilik dilekçelerini verenler arasında aylık gelirlerinde yüzde 10'a yakın bir fark meydana gelecek.

ASGARİ ÜCRET YÜZDE 50 ARTABİLİR!

Asgari ücretin bugünkü brüt 13,414 lira seviyesinden, yeni yılda yüzde 50'ye yakın bir artışla brüt 20,000 lira civarına yükseleceği tahmin ediliyor. Bu durum, 20 yıl boyunca asgari ücretle çalışmış bir emeklinin kıdem tazminatının bugünkü 268,280 lira seviyesinden, Ocak ayını bekleyerek alacağı kıdem tazminatının 400,000 lira'ya kadar ulaşmasına neden olacak. Aynı şekilde, bugün 23,490 lira olan kıdem tazminatı tavanı, yüzde 50 artış beklentisi doğrultusunda 35,000 lira seviyelerine yükselecek. Bu nedenle, yüksek maaş alanlar için de yeni yılda emeklilik dilekçesi vermek daha avantajlı bir seçenek olarak öne çıkacak.

Yüksek emekli aylığı ve kıdem tazminatı konusunda merak edilen soruların yanıtları şöyle:

Emeklilik dilekçesinin verildiği tarih aylık miktarını yükseltir mi?

Emeklı aylığının miktarı prime esas kazanç, çalışma süresiyle birlikte dilekçe tarihine göre de değişiyor. Çünkü aylık bağlanırken yıl içinde yapılan artışlar, enflasyon, büyüme veriler, hükümetin bu yıl olduğu gibi refah payı eklemesi gibi birçok unsur etkili oluyor.

Bu yıl emekli olmak isteyenlerden özel sektörde çalışanların en geç 31 Aralık 2023, kamuda çalışanların 14 Ocak 2024 tarihinde dilekçe vermesi gerekiyor. Diğer yandan 2024 yılında emekli olmak isteyenlerden özel sektörde çalışanların 1 Ocak 2024, kamu sektöründe çalışanların da 15 Ocak 2024 tarihinden sonra aylık talebinde bulunması gerekiyor.

Emeklilik dilekçemi şimdi mi 2024 yılında mı versem daha avantajlı olur?

Emekli aylığının uzun yıllar alınacağı ve yaşamak için güvence olduğu düşünüldüğünde başvuru konusunda da dikkatli davranmak gerekiyor.

Bu yıl emeklilere yüzde 30 ardından da yüzde 25 zam yapıldı. Enflasyon farkına refah payının eklenmesiyle birlikte yıl içinde yapılan toplam zam yüzde 62.5'e ulaştı. Şimdi dilekçe verirseniz bu artıştan yararlanacaksınız. 2024 yılında emeklilere yapılacak zam Aralık ayı enflasyonun açıklanacağı 3 Ocak'ta netleşecek.

Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65 olmakla birlikte tahminler yüzde 68 olacağı yönünde. Büyüme tahmini de yüzde 4 öngörülürken, enflasyon ve büyüme tahminleri dikkate alındığında gelecek yıl başvuracakların emekli aylıklarında yaklaşık yüzde 68'e yakın bir artış söz konusu olacak.

Büyüme, refah payı dikkate alındığında 2024 yılında emekli olanlar yüzde 10'a yakın fazla aylık alacak. Sadece aylık değil kıdem tazminatı da artacak.

Primimin çok yüksek olması emekli aylığıma nasıl yansır?

Yüksek prim ödemesi aylığı doğrudan artırır. 2008 sonrası dönem için aylık bağlama oranı malullük, yaşlılık, ölüm sigortalarında toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 uygulanıyor.

Hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınırken, aylık bağlama oranı yüzde 90'ı geçemiyor. 2000 öncesi yüksek basamaktan prim ödeyenlerin aylığı daha yüksek olur. Ekim 2008 sonrasında aylıklar daha düşük hesaplanıyor.

Emekli aylığını yükseltmek isteyen Bağ- Kur'luların ise prime esas kazançlarını yükselterek yüksek prim ödemesi gerekiyor.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ