Elden kira ödemelerinin yasaklanmasını hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yeni bir vergi taslağını görüşe açtı. Bu düzenleme ile kira ödemelerinin yalnızca banka ve PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale geliyor. Elden kira ödeyenler içinse ciddi cezalar yolda.

Tüm Kira Ödemeleri Banka Üzerinden Yapılacak

GİB'in hazırladığı "Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı" ile iş yeri ve konut kiralamalarında tüm tahsilat ve ödemelerin banka veya PTT üzerinden yapılması zorunlu hale getiriliyor. Önceki uygulamada, konut kiralamalarında 500 TL üzerindeki ödemeler banka aracılığıyla yapılmak zorundayken, yeni düzenleme bu sınırı tamamen kaldırarak tüm ödemelerin bankalar üzerinden yapılmasını öngörüyor.

Rektör doktor adaylarına Tavsiye ‘Güler Yüzünüz Hastalarınıza İyi Gelecek’ Rektör doktor adaylarına Tavsiye ‘Güler Yüzünüz Hastalarınıza İyi Gelecek’

 Elden Kira Ödeyenlere Ağır Cezalar

Yeni düzenleme ile kira ödemelerini banka veya PTT üzerinden yapmayanlar için özel usulsüzlük cezası getiriliyor. Elden kira ödeyenlere, kira tutarının yüzde 10'u kadar ceza kesilecek ve bu cezanın alt limiti 5 bin TL olarak belirlenecek. Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınırı ise 20 milyon TL olacak.

 Kayıt Dışılık Bitecek

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, düzenlemenin kiracılar ve mal sahipleri için olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti. Akçam, kiraların banka üzerinden ödenmesiyle kira gelirlerinin vergilendirilmesinde adalet sağlanacağını ve afaki kira artışlarının önüne geçileceğini ifade etti. Ayrıca, yakın zamanda hayata geçirilecek e-kontrat sistemi ile kira gelirlerinin tam olarak tespit edilmesi ve kayıt dışılığın ortadan kaldırılması hedefleniyor.

 Sahte Kontratlara Son

Akçam, düzenlemeyle birlikte "sahte kontrat" adı verilen usulsüzlüklerin de önüne geçileceğini belirtti.