Üç çocuk babası Dr. Haspulat, evinin balkonundan atlayarak yaşamına son verdi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi ve eski Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dr. Erkan, Dr. Haspulat’ın özel hayatında bazı sorunlar yaşadığını, ancak hekimlerin tükenmişliği ve intiharlarında mevcut sağlık sistemi ortamının da büyük bir etken olduğunu vurguladı. Dr. Haspulat’ın vefatının ülke için büyük bir kayıp olduğunu belirten Erkan, "Hekim intiharlarının nedenlerini sorgulamak zorundayız. Sistemde ciddi sorunlar var ve bu sorunlar hekimler üzerinde ağır bir yük oluşturuyor. Hekimlik, her zaman zor bir meslek olmuştur, ancak mevcut sistemle bu yük daha da ağır hale geldi" dedi.

Dünya Genelinde İntihar Oranları Düşerken Hekim İntiharları Artıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Sağlık Tahminleri raporuna göre, 2000-2019 yılları arasında küresel intihar oranında %36 azalma yaşandı. Ancak Türkiye’de hekim intiharlarıyla ilgili sistematik veri toplama ve analiz eksikliği dikkat çekiyor. Hekimlerin yüksek stres, tükenmişlik, kötüleşen çalışma koşulları ve ruhsal yardım aramada isteksizlik gibi faktörler intihar riskini artırıyor.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Hekimlerin Yükü

AKP iktidarı döneminde uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın hekimler üzerinde büyük bir yük yarattığını belirten Dr. Erkan, bu programın hekimliği özünden uzaklaştırdığını ve hekimlerin artık hastalarını müşteri gibi görmek zorunda bırakıldığını söyledi. Artan şiddet, siyasilerin sağlık hizmeti verenleri itibarsızlaştırması ve idari kadrolardaki liyakatsizlik gibi faktörlerin hekimler üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti.

Dr. Halil İlhan Aydoğdu ve Prof. Dr. Yasemin Balcı tarafından yapılan ve Nöropsikiyatri Arşivi’nde yayımlanan bir çalışma, 2011-2020 yılları arasında intihar eden 39 hekimden 27’sinin 2016-2020 yılları arasında yaşamına son verdiğini gösteriyor. Araştırmaya göre, 2019’da hekim intihar hızı, genel toplum intihar hızını geçti.