DSÖ, Birleşmiş Milletler'in çeşitli kuruluşlarından gelen uzmanların Gazze'nin kuzeyinde yer alan Şifa Hastanesi'ne ziyaret gerçekleştirdiğini duyurdu. Uzmanlar, sahadaki durumu değerlendirmek, hızlı bir durum analizi yapmak, tıbbi öncelikleri belirlemek ve lojistik seçenekleri değerlendirmek için hastaneye gitti.

Bu operasyonun yüksek risk taşıyan bir operasyon olduğu vurgulanarak, hastaneye yakın bir yerde devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle güvenlik durumuyla ilgili zaman kısıtlamaları yaşandığı belirtildi. Ekip, güvenlik önlemleri çerçevesinde sadece bir saat boyunca hastanede kalabildi.

Doktora Trafikte Bıçaklı Saldırı: Yol Verme Tartışması Kanlı Bitti Doktora Trafikte Bıçaklı Saldırı: Yol Verme Tartışması Kanlı Bitti

DSÖ'nün yaptığı açıklamada, hastane çevresindeki bombardıman ve çatışma izlerinin açıkça görüldüğü ifade edildi. Uzman ekibin hastane girişinde bir toplu mezarı gözlemlediği ve burada 80'den fazla kişinin gömülü olduğu belirtildi. Bu durum, bölgedeki çatışmaların yıkıcı etkilerine dikkat çekti.

Tıbbi atıklarla dolu

DSÖ, hastanenin koridorlarının tıbbi atıklarla dolu olduğunu, bunların enfeksiyon riskini artırdığını ifade ederek, “Koridorlar ve hastane arazisi tıbbi ve katı atıklarla doluydu ve bu durum enfeksiyon riskini artırıyordu. Konuştukları hastalar ve sağlık personeli güvenlikleri için dehşet içindeydiler ve tahliye edilmeleri için yalvardılar. Şifa hastanesi artık hasta kabul edemiyor, yaralı ve hastalar artık ciddi şekilde bunalmış ve zar zor işleyen Endonezya hastanesine yönlendiriliyor” dedi.

32 bebeğin durumu kritik

DSÖ, hastanede şu anda aralarında durumu kritik olan 32 bebeğin de bulunduğu 291 hastanın ve 25 sağlık görevlisinin kaldığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Şifa’da 25 sağlık çalışanı ve 291 hasta kalmıştır; tıbbi hizmetlerin durdurulması nedeniyle son 2-3 gün içinde çok sayıda hasta ölmüştür. Hastalar arasında durumu son derece kritik olan 32 bebek, yoğun bakımda havalandırma olmadan yatan 2 kişi ve hayat kurtarıcı tedaviye erişimi ciddi şekilde tehlikeye giren 22 diyaliz hastası bulunmaktadır. Hastaların büyük çoğunluğu savaş travması mağduru olup, bunların arasında kırıklar ve ampütasyonlar, kafa travmaları, yanıklar, göğüs ve karın travmaları ve tıbbi yardım olmadan hareket edemeyen ciddi omurga yaralanmaları olan 29 hasta bulunmaktadır. Birçok travma hastasının yaraları, hastanede enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınmaması ve antibiyotik bulunamaması nedeniyle ciddi şekilde enfekte olmuştur.”