CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, bu durumu gündeme taşıyarak, "Hastalar sabah 05.00'te yollara düşüyor, ekonomik durumu iyi olmayanların refakatçileri hastane bahçelerinde yatıyor" dedi.

Hasta Ve Hasta Yakınlarını Mağdur Oluyor

Hastane, hekim ve yatak sayısındaki bölgesel eşitsizlik, hasta ve yakınlarını mağdur ediyor. Kars'ta onkoloji, nöroloji, çocuk sağlığı ve kalp damar cerrahisi gibi branşlarda uzman hekim bulmakta güçlük çeken hastalar, çevre illere gitmek zorunda kalıyor. Bu durum, hem ciddi yol masraflarına neden oluyor hem de hastalar için büyük bir eziyete dönüşüyor. 300 bin nüfuslu Kars'ta, sağlık hizmetlerindeki yetersizlikler sık sık gündeme geliyor.

Devlet Hastanesi’nde Doktor Eksikliği Krizi: Sünnet Hizmeti Verilemiyor Devlet Hastanesi’nde Doktor Eksikliği Krizi: Sünnet Hizmeti Verilemiyor

CHP'li Alp'in Açıklamaları

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, kentte ciddi bir hastane, doktor ve ekipman açığı olduğunu belirterek, "Kars'ta sabah 05.00'te insanlar otobüslerle Erzurum'daki hastaneye gitmek için yola çıkıyor. Erzurum’daki hastanelerin bahçesi, çevre illerden gelen hastalar ve yakınlarıyla dolu. Ekonomik sıkıntı çeken çoğu hasta yakını, tedavi bitmezse yol maliyeti nedeniyle bahçelerde yatmak zorunda kalıyor" dedi.

Kars'ta bir devlet ve bir üniversite hastanesi bulunduğunu hatırlatan Alp, "Hastanelerden birinde doktor varsa ekipman yok. Diğerinde ekipman varsa doktor yok. Bazı branşlarda müdahale yapılamıyor, randevu almak büyük bir problem. MR, tomografi sıraları aylar sonrasına veriliyor. Onkoloji hastaları PET çekimi için çoğunlukla kente 3 saat uzaklıktaki Erzurum’a gitmek zorunda kalıyor" dedi.

Hastalar Erzurum’a Gitmek Zorunda Kalıyor

Alp, Erzurum'da araştırma hastaneleri, üniversite, şehir hastaneleri ve özel hastaneler bulunduğunu belirterek, "Erzurum’a, Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan gibi illerden hastalar gitmek zorunda kalıyor. Kars’tan Erzurum’a otobüs gidiş-dönüş ücreti 700 lira, refakatçi ile birlikte 1400 lira. Bir onkoloji hastası önce PET randevusu almak için, sonra PET çekilmek ve sonuçları öğrenmek için refakatçisiyle birlikte üç kere Erzurum’a gitmek zorunda kalıyor" dedi.

Sağlıkta Altyapı Sorunları

Kars'ta geçen yıl seçimlerden 11 gün önce 500 yataklı bir devlet hastanesinin temeli atıldığını ancak sürecin yavaş ilerlediğini ifade eden Alp, "Temel atıldıktan bir yıl sonra hastanenin inşaat sahasını kapattılar. 1 milyar 925 milyona ihale edilen hastanenin 2024 yatırım planında yatırım bedeli 5 milyar 35 milyona çıkarıldı, buna rağmen hastane inşaatında dikkate değer bir ilerleme olmadı. Kars’ın sağlık hizmetleri şu an çok sorunlu. İnsanlar hastane yollarında perişan oluyorlar. Bu aslında sadece Kars’ın değil, Iğdır’ın, Ardahan’ın ve Ağrı’nın da yani bölgenin genel sorunu" diye konuştu.