ÖSYM verilerine göre, 92 diş hekimliği fakültesinin 6’sında hiç profesör bulunmazken, 19’unda ise sadece bir profesör görev yapıyor.
Profesör Eksikliği ve Fakültelerin Durumu
YKS tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre, 92 diş hekimliği fakültesinden 6’sında profesör bulunmuyor. 19 fakültede ise profesör sayısı sadece bir. Profesör olmayan fakültelerin dekanlıklarını, başka fakültelerden görevlendirilen akademisyenler yürütüyor. Türk Diş Hekimleri Birliği’nin raporuna göre, fakültelerdeki profesörlerin yüzde 67’si sadece 18 üniversitede bulunurken, geri kalan yüzde 33, 74 üniversiteye dağılmış durumda. Bu durum, bazı fakültelerde 50’den fazla profesör bulunurken, bazı fakültelerde hiç profesör bulunmamasına neden oluyor.
Profesörsüz Fakülteler ve Vekaleten Atanan Dekanlar
Batman, Bingöl, Karabük, Nevşehir Hacı Bektaş, Niğde Ömer Halisdemir ve Van Yüzüncü Yıl üniversitelerinde diş hekimliği fakültelerinde profesör bulunmuyor. Aksaray, Alanya Alaaddin Keykubat, Erzincan Binali Yıldırım, Harran, Karamanoğlu Mehmet Bey, Yozgat Bozok ve Ankara Medipol üniversiteleri de dahil olmak üzere 19 üniversitede bu sayı sadece bir.
Bu eksiklik, fakültelerde dekanların başka bölümlerden vekaleten atanmasına neden oluyor. İşte bazı örnekler:
- Batman Üniversitesi: İdris Demir, İktisadi ve İdari Bilimler
- Bingöl Üniversitesi: Erdal Çelik, Metalurji Mühendisliği
- Karabük Üniversitesi: Tahir Kahraman, Tıp
- Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi: Bayram Deviren, Fizik
- Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi: Hasan Uslu, Kimya Mühendisliği
- Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi: Cemil Göya, Tıp
Sağlık ve Gelecek Tehlikede
Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Tarık İşmen, bu durumun hem sağlığı hem de geleceği tehdit ettiğini belirtti. İşmen, "Akademik kadroların dağılımında büyük bir dengesizlik var. Bazı sınıflara başka şehirlerden akademisyenler gelmek zorunda kalıyor. Sonuç olarak, henüz kendileri bile öğrenci olan kişiler derslere giriyor. Asistanların deneyimli hocalarından öğrenmeleri lazım, ancak şu anda yeterliliği sorgulanabilir kişiler derslere giriyor. Her yere fakülte açılmasının sonucu bu," dedi.
İşsiz Diş Hekimi Sorunu
İşmen, YÖK’ün hala kontenjan artırdığına dikkat çekerek, "Sağlık Bakanlığı da biz de en fazla 1800-2000 arasında kontenjan verilmesini istiyoruz. Fakat YÖK azaltmak yerine artırıyor. 2030 yılında 130 bini aşkın diş hekimi olacak. Ülkenin ihtiyacı ise 60 bin diş hekimi. Bu da Brezilya’da olduğu gibi işsiz diş hekimi sorunumuz olacağı anlamına geliyor," ifadelerini kullandı.