İlgezdi, hastanelerdeki yolsuzluk iddialarının dehşet verici olduğunu belirterek, “Korkunç iddialar var. Hastanelerimizde böylesi bir yolsuzluk iddiası bile dehşet verici” dedi.

Yolsuzluk İddiaları ve Soru Önergesi

İlgezdi, hastane personelinin kendisine ilettiği bilgileri aktararak, tomografi çekimlerinde kullanılan bir maddenin Hastane Bilgi Yönetimi Sistemi’nde (HBYS) kayıtlı olduğunu ancak hastane deposunda bulunmadığını ve bu maddenin hastaların üzerine fazladan yazıldığını iddia etti. Bu iddialara ilişkin TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren İlgezdi, şunları söyledi:

“Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde görevli bir personel bana ulaşarak durumu anlattı. Meclise verdiği dilekçeyi sunan personel, konuya ilişkin şikayette bulunduğu için görev yeri değiştirilmiş. İlgili hastanede sendikaların iş yeri temsilcileri de durumu ihbar ettikleri için hastane içinde görev yerleri değiştiriliyor ve mobbinge maruz kalıyorlar. Yolsuzluğun boyutu ortalama 15 milyon Türk Lirası. Kopaq kontrast madde HBYS’de kayıtlı ancak hastane deposunda yok. Bu maddenin 1 flakonunun fiyatı bin lira. İddia edilen yolsuzluğun bilançosu 15 milyon Türk Lirası.”

“Ortada Bir Yolsuzluk, Bir Vurgun Var”

İlgezdi, yolsuzluk iddialarına ilişkin şikayetlerin ardından birkaç personelle görüşüldüğünü ve bu personellerin görev yerlerinin değiştirildiğini belirtti. İlgezdi, şunları ekledi:

“İhbar eden personellerin görev yeri değiştirildikten sonra birim sorumluları, ilaçlı ya da ilaçsız tomografi çekiminde hasta üzerinden en az iki, en fazla üç, dört Kopaq kontrast madde düşülmesi talimatını veriyor. İlaçsız röntgen çekiminde bu ilaç kullanılmadığı halde yazılarak, SGK’ya fatura ediliyor. Personel, korku imparatorluğunda yetişmiş gençler olduğu için yapmak zorunda kalıyor. Kopaq kontrast madde, ilaçlı tomografide bir adet yeterli oluyor. Ortada bir yolsuzluk, bir vurgun var ve bunu hastaların üzerinden kapatmaya çalışıyorlar. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı söz konusu.”

Soru Önergesi ve Talepler

İlgezdi, konuyla ilgili soru önergesinde şu soruları yöneltti:

  1. İlgili iddiaya ilişkin soru önergesi işleme alınmış mıdır?
  2. Konuya ilişkin soruşturma başlatılmış mıdır?
  3. Soruşturma başlatılmışsa sonuçlanmış mıdır, hangi aşamadadır?
  4. Soruşturma sonrası herhangi bir usulsüzlük tespit edilmiş midir?
  5. Benzer usulsüzlükler Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde tespit edilmiş midir?
  6. İstanbul ili genelindeki hastanelerde benzer usulsüzlükler tespit edilmiş midir?
  7. Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde 2023 ve 2024 yılının ilk 6 ayında kaç BT, röntgen, MR çekimi yapılmıştır?
  8. Bu çekimlerin kaçı ilaçlı röntgen tanımlamasına uygundur?
  9. İlaçsız röntgen uygulamalarının kaçında Kopaq ilacı reçete edilmiştir ve gerekçesi nedir?

İlgezdi, “Halkımızın hakkını gözetmek ve korumak için varız. Dilekçe Komisyonu’na yapılan ihbarın peşini de bırakmayacağız” diyerek, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.