Orta Vadeli Programın (OVP) hedefinin milletin refahını artırmak olduğunu belirten Şimşek, sürdürülebilir büyüme ve daha adil gelir dağılımının bu programın temel ilkeleri olduğunu vurguladı. Bakan Şimşek, "Fiyat istikrarı enflasyonun tek haneli seviyelere inmesi demektir. Bunu sağlarsak büyüme performansını sürdürülebilir kılabiliriz," dedi.

"Enflasyonu Tek Hanelere Çekeceğiz"

Şimşek, enflasyonun gelir dağılımının bozulmasında önemli bir etken olduğunu ifade ederek, 2026 yılı sonuna kadar enflasyonu tek haneli seviyelere indirmeyi hedeflediklerini söyledi. "Geçmişte enflasyon yüzde 70'ler seviyesindeyken büyüme düşük kalıyordu, ancak enflasyonun düşüşüyle büyüme de yükseldi," diyen Şimşek, fiyat istikrarının önemine dikkat çekti.

Bütçe Disiplini ve Cari Açık

Enflasyonla mücadele kapsamında bütçe disiplininin sağlanmasının önemine değinen Şimşek, cari açığın sürdürülebilir bir seviyeye çekildiğini belirtti. "Bütçe açıklarının yüksek olması, özel sektörün yatırımları için gerekli olan kaynakları kamu sektörüne çeker," diyen Şimşek, bu kapsamda harcamaların kontrol altına alınacağını ifade etti. Geçen yıl cari açığın 50 milyar dolar seviyelerinde olduğunu belirten Bakan Şimşek, bu yıl bu rakamın 19 milyar dolara düştüğünü ve yıl sonunda daha da azalacağını öngördüklerini belirtti.

Rezervlerde Artış ve Kur Korumalı Mevduattan Çıkış

Şimşek, Merkez Bankası rezervlerinde geçen yıl 98,5 milyar dolar olan seviyenin 156 milyar dolara yükseldiğini belirtti. "Net rezerv swap hariç 30 milyar dolara ulaştı, bu da Türkiye'nin rezerv sorununu çözdüğümüz anlamına gelir," dedi. Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkışın hedeflendiğini belirten Şimşek, "KKM'den peyderpey çıkmayı ve lira bazlı bir sisteme geçmeyi amaçlıyoruz," şeklinde konuştu.

Büyüme Hedefleri ve Yapısal Reformlar

Büyümenin sürdürülebilir bir şekilde sağlanması için yapısal reformların önemine dikkat çeken Şimşek, "Yapısal dönüşümle verimliliği ve rekabet gücünü artırmamız gerekiyor," dedi. Yeşil dönüşüm ve dijitalleşmenin de bu reformlar arasında önemli bir yer tuttuğunu belirten Şimşek, "Türkiye'de verimliliğin artırılması, rekabet gücünün ve büyüme potansiyelinin artması için yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm şart," ifadelerini kullandı.

TÜSİAD Başkanı Turan'dan Faiz İndirimi Değerlendirmesi TÜSİAD Başkanı Turan'dan Faiz İndirimi Değerlendirmesi

Hedef 2026’da Enflasyonun Tek Haneye Düşmesi

Enflasyonla mücadelede hedeflerinin uzun vadeli olduğunu belirten Şimşek, 2026 yılı sonuna kadar enflasyonun yüzde 10’un altına düşmesini öngördüklerini ifade etti. Bu sürecin kolay olmadığını ancak gerekli tedbirlerin alınacağını belirten Şimşek, "Enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanması için mali disiplin, yapısal dönüşüm ve sürdürülebilir büyüme önemlidir," dedi.