Bakan Bolat, Turquality Destek Programı çerçevesinde "sağlık turizmi markalaşma potansiyeline sahip olan" Medipol Hastanesi'nin, 27 Kasım 2019 tarihinde marka destek programına dahil edildiğini belirtti. Ancak, CHP'li Emir'in 2018 Temmuz'unda Sağlık Bakanı Koca'nın göreve gelmesini hatırlatarak yönelttiği sorular karşısında, Ticaret Bakanı'nın 13 sağlık turizmi sektörü markasının destek aldığını açıkladığı ancak hangi markaların bu destekten faydalandığını belirtmediği ortaya çıktı.

CHP'li Emir, bu durumu eleştirerek, "Ticaret Bakanını şeffaf olmaya ve milyonlarca TL’lik desteklerin kimlere verildiğini açıklamaya davet ediyoruz" şeklinde çağrıda bulundu.

Bakanlıktan aldığı destek ilk değil

CHP'li Emir'in sorusuyla ortaya çıkan Medipol Hastanesi'nin yalnızca Ticaret Bakanlığı'ndan aldığı teşvik tutarı. Hastanenin çeşitli bakanlıklardan birçok benzer teşvik ödemesi aldığı biliniyor. Son olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Koca'nın bakanlık koltuğuna yeniden oturduğu gün Medipol Hastanesi'ne 50 milyon 373 bin dolarlık makine teçhizat desteği vermişti.

Ayrıca hastaneye; gümrük vergisi muafiyeti, 2 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi, yüzde 50 oranında vergi indirimi ve KDV istisnası sağlanmıştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Medipol Hastanesi'ne 2019 yılında ödediği teşvik tutarıysa 220 milyon 600 bin lira olmuştu.

Sağlık politikaları hastane patronuna emanet

Medipol Hastanesi'nin kurucusu olan ve yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde de yer alan Fahrettin Koca'nın, hastanenin hisselerini 2018 yılında kardeşine devrettiği iddia edilmişti.

Ancak bu devrin Sağlık Bakanı'nın kardeşine yapılması şeklen olduğunu gösteriyor. Koca'nın, tartışmaları engellemek amacıyla kağıt üzerinde bu işlemi gerçekleştirdiği belirtiliyor. Türkiye'nin en büyük özel sağlık kuruluşu ve hastane zincirlerinden birisi olan Medipol Hastaneleri'nin kurucusu ve aslında "sahibi" olan Fahrettin Koca, sağlık politikalarından sorumlu.