Ancak yıl başında uygulanacak çeşitli vergi, harç ve cezalara yüzde 44 oranında zam gelmesi bekleniyor. Bu kapsamda Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve resmi işlemlerde alınan birçok harç zamlanacak.

Yeniden Değerleme Oranları Zirvede

Vergi Usul Kanunu'na göre maktu vergiler, harçlar ve cezalar her yıl başında "yeniden değerleme oranı" kadar artırılıyor. Bu oran, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) son 12 aylık ortalamasına göre belirleniyor. 2023’te yüzde 122,93 ile tarihin en yüksek seviyesine çıkan bu oran, 2024 başında yüzde 58,46 olarak uygulanmıştı. 2025'te ise bu oranın yıllık enflasyon hedefinin üzerinde olması bekleniyor.

Vergiler ve Cezalar Artacak

Ekim ayında Yİ-ÜFE'deki olası artışlar, yeniden değerleme oranını doğrudan etkileyecek. Eğer Yİ-ÜFE artışı yüzde 2,5 seviyesine ulaşırsa yeniden değerleme oranı yüzde 44,09’a yükselecek. Bu oran, yeni yılda uygulanacak vergi, harç ve cezalara büyük zam anlamına gelecek.

Memur Zammı Enflasyon Karşısında Eridi Memur Zammı Enflasyon Karşısında Eridi

Zam Gelecek Kalemler

2025'te zam yapılacak vergiler ve harçlar arasında Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları, araç muayene ücretleri gibi birçok kalem yer alıyor. Cumhurbaşkanı, bu oranlarda indirim ya da artırma yetkisini kullanmadığı takdirde, yeni yılda mükellefler bu zamlarla karşılaşacak.