2024 yılında emeklilik dilekçesi verenler, 2025 yılında emekli olacaklara göre yüzde 30 daha fazla maaş alacak. Bu durumun yarattığı mağduriyetin giderilmesi için ise yeni formüller gündemde.

2025 Emeklilerinin Maaşı %30 Daha Düşük Olabilir

2025 yılında emekli olmaya hazırlanan kişiler, enflasyonun düşüş eğilimine girmesi nedeniyle önceki yıllara göre yüzde 30 daha düşük maaş alacaklar. Bu farkın, emeklilerin ömür boyu alacakları maaşlara yansıması bekleniyor. Emekli olmaya hazırlananların tepkilerine karşılık, bu mağduriyetin giderilmesi adına çeşitli formüller üzerinde çalışmalar sürdürülüyor.

Altın Fiyatlarında Daha Fazla Yükseliş Bekleniyor mu? Altın Fiyatlarında Daha Fazla Yükseliş Bekleniyor mu?

2024 Parametreleri Kullanılabilir

Türkiye Gazetesi Yazarı ve Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, 2025 yılında emekli olacaklar için, 2024 yılındaki parametrelerin baz alınabileceğini belirtiyor. Karakaş, mağduriyetin çözülmesi için bazı senaryoların değerlendirildiğini, bunlar arasında 2024’teki güncelleme katsayısının 2025 için de uygulanmasının yer aldığını vurguladı.

Güncelleme Katsayısında Fark: Enflasyon Etkisi

Emekli maaşlarının belirlenmesinde kullanılan güncelleme katsayısı, 2024 ve 2025 yılları arasında büyük bir fark yaratıyor. Karakaş’a göre, 2024 yılında emekli olanların maaş hesaplamasında kullanılan güncelleme katsayısı, 2025 yılında emekli olacaklara göre daha avantajlı. Çözüm olarak 2025 yılında emekli olacak kişilere, 2024 parametrelerinin uygulanabileceği veya katsayı sisteminin yeniden ele alınabileceği düşünülüyor.

Emekli Sandığı Sistemi Örnek Alınabilir

İsa Karakaş, emekli sandığındaki sistemin enflasyon etkisinden çok az etkilendiğine dikkat çekerek, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinde de benzer bir sistemin uygulanabileceğini dile getirdi. Bu sayede, emekli olacak kişilerin yaşadığı gelir kaybının önüne geçilebileceği belirtiliyor.