İşçi tarafını temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ Konfederasyonları, kamu işverenlerini temsil eden TÜHİS ile bir araya gelerek görüşmelere başladı. Karayolları, demiryolları, elektrik santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi çok sayıda kamu kurumunu kapsayan bu toplu iş sözleşmesi, on binlerce çalışanı kapsıyor.

Hastanelerde Yapay Zeka Kullanımı Polonya Gündeminde Hastanelerde Yapay Zeka Kullanımı Polonya Gündeminde

İşçilerin Talebi: En Düşük Ücret 1800 TL, Yüzde 50 Zam ve Refah Payı

İşçi konfederasyonları, 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sundukları talepler doğrultusunda, günlük en düşük ücretin 1800 liraya çıkarılmasını istiyor. Ayrıca 2025’in ilk yarısı için yüzde 50 zam, ikinci yarıdan itibaren yüzde 25 zam ve ilave yüzde 10 refah payı talep ediliyor. İdari maddeler büyük oranda görüşüldü, sıra ücretlere geldi.

İlk Resmî Toplantı TÜHİS Genel Merkezi’nde

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in ortak zam talebini 27 Şubat'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunmasıyla başlayan görüşmeler kapsamında taraflar yarın saat 14.00'te ikinci kez bir araya gelecek.

Bakan Işıkhan’dan Uzlaşma Sinyali

Toplu sözleşme sürecine ilişkin konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti Grup Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, “TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’ten teklifler geldi. Değerlendirme aşamasındayız. İnşallah ortak bir noktada buluşacağız” diyerek uzlaşmaya açıklık getirdi.

Görüşmelerin, nisan sonuna kadar netleşmesi bekleniyor.