Bu uygulama, mükelleflerin cezalarını yargı yoluna gitmeden çözmelerine olanak tanıyor.

 2024'te Vergi Cezalarında Yüzde 75 İndirim Fırsatı

Broşürde yer alan bilgilere göre, 2024 yılında 23 bin TL'yi aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için indirim oranı artırılarak yüzde 75 olarak uygulanacak. Bu uygulama, vergi cezalarının yarısının (%50) indirilmesine yönelik genel kuralın bir istisnası olarak öne çıkıyor. Vergi ziyanı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları bu kapsamda değerlendiriliyor.

Hangi Cezalar İndirim Kapsamında?

İndirim uygulaması; vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarını kapsıyor. Ancak Vergi Usul Kanunu'nun 153/A maddesi uyarınca belirlenen teminatın süresinde verilmemesi gibi durumlarda kesilen özel usulsüzlük cezaları bu indirimden yararlanamayacak.

Merkez Bankası Eylül 2024 Faiz Kararı Açıklandı! Merkez Bankası Eylül 2024 Faiz Kararı Açıklandı!

 Kimler İndirimden Yararlanabilir?

Vergi cezalarında indirimden mükellefler veya vergi sorumluları faydalanabilecek. İndirimin uygulanabilmesi için, cezanın ihbarnamesi tebliğ edildikten sonraki 30 gün içinde vergi dairesine başvuru yapılması gerekiyor. İlgili vergi tutarının vadesinde ya da teminat gösterilerek üç ay içinde ödenmesi de şartlar arasında.

 Başvuru Nasıl Yapılır?

Başvurular, vergi dairelerine doğrudan yapılabileceği gibi Dijital Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda da gerçekleştirilebilecek. Mükellefler, e-Devlet veya GİB Mobil uygulamaları üzerinden bu işlemi kolayca yapabiliyorlar. Dilekçelerin durumları ise “Dilekçelerim” menüsünden takip edilebilecek.

 Dava Açanlara İndirim Fırsatı

Vergi veya ceza ihbarnamesi tebliğ edildikten sonra dava açılmış olsa bile, dava süresi dolmadan davadan vazgeçen mükellefler de indirimden yararlanabilecekler.