Bu durumun önüne geçmek amacıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın desteğiyle bir eylem planı hazırlandı ve Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde tanıtıldı.

Ambulansın Çarptığı 50 Yaşındaki Kadın Hayatını Kaybetti Ambulansın Çarptığı 50 Yaşındaki Kadın Hayatını Kaybetti

Sezaryen Oranları Dünya Genelinde ve Türkiye’de

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre, Türkiye'de sezaryen oranı %60,1 ile dünya genelinde ilk sırada yer alıyor. Bu oran, Güney Kore'de %53,8, Meksika'da ise %52,6 olarak kaydedildi. Türkiye’de normal doğumu teşvik etmek amacıyla hazırlanan eylem planında, gebelik okullarının açılması, doğumhanelerde rehber ebelerin görev yapması ve doğumhane çalışanlarına maddi teşvikler verilmesi gibi birçok adım atılacak.

Eylem Planının Detayları

Eylem planına göre, tüm kamu, üniversite ve özel hastanelerde gebelik okulları kurulacak. Anne adaylarına gebelik, doğum ve lohusalık dönemleri hakkında kapsamlı eğitimler verilecek ve eğitimlerin daha geniş kitlelere ulaşması sağlanacak. Ayrıca, bu eğitimlerin yaygınlaşması için mobil bir uygulama geliştirilecek. Doğumların rehber ebelerin desteğiyle yapılması hedeflenirken, ebelerin yetkilerinin genişletilmesi ve doğumhane çalışanlarına maddi teşvikler verilmesi de planlanıyor. Doğum ve sezaryen yönetimi, Sağlık Bakanlığı’nın klinik rehberleri çerçevesinde yürütülecek ve sezaryen ameliyatları denetlenecek. Sağlık yöneticilerinin performans kriterlerine, sezaryen oranları da dahil edilecek.

Sezaryen Oranlarında Tüm Hastaneler Artışta

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, devlet hastanelerinde sezaryen oranı 2020’de %42,8, 2021’de %44,6, 2022’de ise %46,4’e yükseldi. Üniversite hastanelerinde ise bu oranlar daha da yüksek; 2020’de %71,4, 2021’de %73,1, 2022’de %74,4 olarak kaydedildi. En yüksek oranlar ise özel hastanelerde bulunuyor; 2020’de %74,1 olan sezaryen oranı, 2021’de %75,1’e, 2022’de ise %78,1’e çıktı.