Bakan Memişoğlu, Malatya İnönü Üniversitesi'nin ev sahipliğinde, Alman Giessen Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen organ nakli programına çevrim içi katılarak önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin Organ Nakli Başarısı
Bakan Memişoğlu, Türkiye'nin sağlık altyapısı ve insan gücü bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğunu ifade etti. Türkiye'de 76 böbrek, 52 karaciğer, 15 kalp ve 2 akciğer nakil merkezi bulunduğunu belirten Memişoğlu, "Ülkemiz, bu merkezler sayesinde yılda ortalama 5 bin nakille dünyada ilk 5 ülke arasında yer alıyor," dedi.
Canlıdan Nakil ve Kadavra Bağışı
Türkiye'nin organ naklindeki başarılarını anlatan Bakan Memişoğlu, en büyük hedeflerinden birinin kadavradan organ naklini artırmak olduğunu vurguladı. Memişoğlu, "Sağlık sistemimizin en önemli marka değerlerinden biri olan nakil sistemimizi, kadavra bağışıyla taçlandıracağız. 2024-2028 stratejik planımızda kadavradan organ nakli konusunda büyük gelişmeler sağlamak istiyoruz," diye konuştu.
Toplumun Organ Bağışı Bilinci
Toplumun kadavradan organ naklini sahiplenmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Memişoğlu, "İnsan gücüyle Türkiye, dünyadaki sayılı merkezlerden biri. Organ bağışçılarımıza ve yakınlarına, başka insanların yaşamlarını kurtarma empatisi gösterdikleri için teşekkür ediyorum," ifadelerini kullandı.
Kongrenin Önemli İsimleri ve Çapraz Karaciğer Nakli Başarısı
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, kongrenin temasının çapraz karaciğer nakli olduğunu belirtti ve üniversitelerinin 7'li karaciğer nakliyle dünya tarihine geçtiğini dile getirdi. Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, enstitüde verdikleri sağlık hizmetlerini anlattı.
Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Birgin, Prof. Dr. Martin Kramer, Almanya Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Albay Frank Kammerer ve Türkiye Gazeteciler Cemiyet Başkanı Vahap Munyar da programa katılarak selamlama konuşmaları yaptılar.
Programın sonunda, çapraz organ nakilleri için algoritma geliştiren ABD Boston College'da görev yapan Türk bilim insanları Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Utku Ünver'e fahri doktora belgeleri teslim edilerek cübbe giydirildi. Sezai Yılmaz, gerçekleştirdikleri 7'li çapraz karaciğer nakli ile hayata tutunan hastalarla birlikte fotoğraf çektirerek programı sonlandırdı.