Bayhan, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu ve şu soruları yöneltti:

İhale Süreci ve Yapının Durumu

1. Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi neden ihale yapılmadan Rönesans İnşaat şirketine verilmiştir? Hastane, yapıldığı tarihten daha dört yıl bile geçmemişken neden patlama ve çatlama gibi sorunlarla karşılaşmaktadır?

2. Bu yapı için inşaat şirketine kamu kaynaklarından ne kadar ödeme yapılmıştır? Bakanlığınız, ihale yapılmadan inşaatı üstlenen Rönesans İnşaat ve sorumlular hakkında bir soruşturma başlatacak mıdır?

Bakım ve Denetim Eksiklikleri

3. Sağlık emekçileri sendikası SES’in yazılı başvurularına rağmen neden gerekli bakımlar, tadilatlar ve denetimler yapılmamıştır? Başta başhekimlik olmak üzere sorumlular hakkında ne gibi işlemler yapılacaktır?

Baba Oğul Aynı Hastane Görev Yapıyor Baba Oğul Aynı Hastane Görev Yapıyor

4. Sıcak su tesisatının zeminden gitmesi gerekirken neden tavandan geçirilmiştir? Bu tercih, maliyet düşürme amaçlı mı yapılmıştır? Bakanlığınız bu durumla ilgili bir raporlama ve denetim süreci başlatacak mıdır?

Depreme Dayanıklılık ve Ruhsat Sorunları

5. Olası İstanbul depremi kapıdayken “İstanbul’da depreme dayanıklı son yedi yılda 27 hastane açtık” denilen diğer hastanelerde de durum Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'ne benzer midir? Deprem sonrası durumları düşünülerek bakanlığınız tarafından ne gibi önlemler alınacaktır?

6. Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nin üniversite hastanesi olarak hizmet vermesi için ruhsatı yoktur. Cerrahpaşa hastanesinin eski ruhsatları üzerinden pek çok birimi akredite olmadan halk sağlığı ile oynanmaktadır. Bu durum için bakanlığınız ne yapacaktır? Sorumlu idari birimler hakkında soruşturma açacak mısınız?

Cerrahpaşa ve Yapılan Yatırımlar

7. Yapımı 2010 yılında ihale edilen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastaneleri neden hala tamamlanmamıştır? Danışmanlık şirketlerine aktarılan kamu kaynaklarının halka bedeli nedir? Bu uygulamanın sorumluları hakkında cezai işlem başlatılacak mıdır?

8. Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'ne taşınmadan sadece dört ay önce Cerrahpaşa yerleşkesinde yapılan Mono bloğa ve yoğun bakıma harcanan yatırımların tutarı nedir? Bu harcamalardan hemen sonra hastane neden taşınmıştır? Sorumluları kimdir? Soruşturma yapılacak mıdır?

Gelecek İçin Planlanan Uygulamalar

9. Bakanlığınız, bundan sonraki süreçte gerek sağlık emekçilerinin gerekse hastaların güvenliğini sağlamak amacıyla ne tür uygulamalar düşünmektedir?

Milletvekili Bayhan, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan bu sorulara yanıt beklediğini belirtti ve yaşanan olayların sorumlularının hesap vermesi gerektiğini vurguladı.