Bu veri, kişi başı hekime başvuru sayısının 11,4 olduğunu gösteriyor. Sağlık örgütleri ise sistemin bu yükü kaldıramadığını belirterek, mevcut sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi gerektiğini savundu.
Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin Etkileri
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı bu verilerin sağlık hizmetlerinin sunumunu etkileyen önemli bir faktör olduğunu ifade etti. Açıklamada, “Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin en yıkıcı etkilerinden biri, hekime ve sağlık kurumlarına başvuru sayılarındaki artış olarak karşımıza çıkıyor. 85 milyon nüfusa sahip ülkede bir yılda ortalama 11,4 kez sağlık kurumuna başvurulması, teşhis ve tedavi süreçlerinin uzamasının bir işareti olduğu gibi sağlık politikalarındaki başarısızlığın da bir ifadesidir” denildi.
Muayene Süreleri ve Randevu Krizi
Açıklamada, bu başvuru yoğunluğunun sağlık çalışanlarının iş yükünü artırdığı ve sistemdeki yoğunluğun hastanelerdeki muayene sürelerini 5 dakikaya kadar düşürdüğü belirtildi. Ayrıca, bazı branşlarda randevu almakta zorluklar yaşandığı ve randevu krizinin oluştuğu vurgulandı. Sağlık çalışanlarının üzerindeki baskı ve angaryalar, sistemi daha da zorlayarak yeni sorunların ortaya çıkmasına sebep oldu.
Şiddet Olayları Artıyor
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığına dikkat çeken Ankara Tabip Odası, “Beyaz Kod sistemi kurulduğu günden bu yana 120 binden fazla sözlü ve fiziksel şiddet bildirimi alındı. Bu durum, sağlık sisteminin mevcut yükü kaldıramadığının bir kanıtıdır” ifadelerini kullandı.
Sağlıkta Dönüşüm Projesi Yeniden Gözden Geçirilmeli
Açıklamanın sonunda, mevcut sağlık politikalarındaki piyasa odaklı yaklaşımın terk edilmesi ve planlı, kamucu bir sağlık hizmeti sunulması çağrısı yapıldı. Hekimler ve hastalar arasındaki mevcut karşıtlıkların sona erdirilmesi, hizmet sunumunun düzenlenmesi ve çalışanların iş yükünün hafifletilmesi gerektiği belirtildi.
SAĞLIK TALEBİNDE PATLAMA
Yıllara göre hekime başvuru sayıları: