Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı ek ödeme yönetmeliği değişikliğiyle Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında görev yapan tüm sağlık personeli teşvik ek ödemesinden yararlanacak.
Birinci basamakta yer alan sağlık kuruluşları ise; İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, TSM, Entegre Hastaneler, 112 Acil, İl Ambulans Servisi Başhekimlikleri, KKM, Halk Sağlığı Laboratuvarları İle Türkiye İlaç Eczacılık Kurumu.
ECZACILARIN KATSAYISI ARTIRILDI
Sağlık Bakanlığı’nın teşvik düzenlemesiyle eczacıların taban ödeme katsayısı 0,50’den 1,20’ye çıkarıldı.
TÜM SERVİS SORUMLULARI EK PUAN ALACAK
Yataklı servis sorumlu hemşiresi ifadesi ise; yapılan değişiklikle yataklı servis sorumlusu olarak değiştirildi. Yani tüm servis sorumluları ek puan alabilecek.
Adliyede görev yapan hekim ve hekim harici personel yönetmelik kapsamına alındı.
Mesai dışı çalışan hekim haricindeki personelin hesaplama formülünde güncellemeye gidildi.
Artırımlı puan uygulanan birimlere girişimsel radyoloji birimleri ve nükleer tıp hizmetleri birimleri de eklendi.
Profesör, doçent ve doktor öğretim üyelerinin kat sayıları artırıldı.
Ek Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de!
Taban ödeme almayan hekim haricindeki akademisyenlerin taban katsayıları ise 1,50’den 4,00’e çıkarıldı.
Gelir getirmeyen branş asistanlarının taban katsayısı da 0,80’den 3,00’a çıkarıldı.
MUTEMETLİK ÇALIŞANLARINDA KAPSAM GENİŞLEDİ
Hastanelerin yatak sayısına göre mutemetlikler de görev yapan personel sayısı artırılarak %20 ek puan verilmesi yönetmeliğe dahil edildi.
Birinci Basamakta Hangi Personel Ne Kadar Teşvik Ödemesi Alacak?
112 aciller ve birinci basamak sağlık tesisleri için ek ödeme yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Ek ödeme yönetmeliği değişikliğinin ardından ayrıca bir yönerge yayımlanarak kimin ne kadar teşvik ödemesi alacağı belirlenecek.
Haber merkezimiz tarafından edinilen bilgiye göre; 112’de çalışan hekimler ile Devlet Hastanesinde çalışan hekimler hemen hemen aynı teşvik ek ödemesini alacaklar.
Diğer taraftan ortalama bir Devlet Hastanesi Acil Servis Birimi, Yoğun Bakım Birimi gibi riskli birimlerde çalışan bir hemşire kaç lira teşvik ödemesi alıyorsa 112 acilde çalışan Acil Tıp Teknikeri ve Paramedikler’de o tutarda teşvik ödemesi alacak.
Özetle; birinci basamakta çalışan tüm sağlık personeli teşvik ek ödemesinden yararlanacak. Ancak ikinci basamakta görev yapan sağlık personeline kıyasla aynı oranda olmayacak.
300 TL TEŞVİK EK ÖDEMESİ
saglipersoneliHABER.NET olarak yaptığımız hesaplamalarda; 112 çalışanları için teşvik ek ödeme brüt tutarının maksimum 1400 lira, net tutarın ise 300 TL seviyesinde olması bekleniyor. 112 çalışanları için ise, Kasım ayında ele geçen net teşvik tutarlarının maksimum 1020 TL olacağını öngörmekteyiz. Birinci basamak sağlık çalışanları için yapılabilecek teşvik ek ödeme tutarı en fazla 740 TL olacak.
YÖNETMELİK GEÇERLİLİK TARİHİ: 1 EKİM
Birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık personelinin faydalanacağı teşvik ek ödemesinin geçerlilik tarihi 1 Ekim 2022.
Bugün yayımlanan ek ödeme yönetmeliği değişiklik yönetmeliğinde madde 11’de mutemetlik birim personellerinin ek puan almasında sayıda yapılan artış göze çarpmaktadır.
Çıkarılan yönetmelikle servis sorumlusu olan ebelerin mağduriyetinide giderdi. Yapılan değişiklik sonrası yataklı servislerde sorumlu olarak görev yapan tüm personelin artırımlı ek ödeme almasının önü açıldı.
EK-7 Bilimsel Çalışmalar ve Puanları Tablosunun açıklamalarında yer alan ve ilgili ek ödeme dönemi net teşvik puan hesaplamasında atıf puan toplamı olan “2000” ibaresi “5000” olarak değiştirilmiştir.
EK-4 Artırımlı Ödeme Yapılacak Hizmet Sunum Alanı Tablosunun 0,30 katsayılı 3 numaralı satırına ‘Evde Sağlık Hizmetleri, Girişimsel Radyoloji Birimleri’ eklenmiştir. 0,20 katsayılı 4 numaralı satırına ‘Nükleer Tıp Hizmetleri’ eklenmiştir. Kısacası yapılan değişiklik ile Evde Sağlık Hizmetlerinin katsayısı 0,10’dan 0,30’a yükseltilmiştir.
EK-2 HAKUK Tablosundaki oran ve katsayılarda bazı değişiklikler yapılmış, genel mahiyette ilgili oranlar artırılmıştır. Örneklemek gerekirse; profesör, eğitim görevlisi, uzman tabip/başasistan kadrosuna atananlardan ilgili branş HAKUK’unun %140’ı olarak belirlenmiştir. Doçent, Eğitim Görevlisi, Doktor Öğretim Üyesi, Uzman Tabip/Başasistan kadrosuna atananlardan ilgili branş HAKUK’unun %130’u, Eğitim Görevlisi (Diğer) olarak atananların ise %120’si olarak belirlenmiştir. Yine aynı tabloda branşı için HAKUK belirlenmemiş tabip ve uzman tabipler için birim bazında, hizmet alanlarına göre 1,2 – 1,7 – 1,8 şeklinde katsayılar belirlenmiştir. Aynı ekin sonuna;
“*Klinik idari ve eğitim sorumlularının HAKUK’ları %10 artırımlı uygulanır. Bu artırım idari ve eğitim sorumlusunun aynı kişi olması durumunda bir defa uygulanır.
**Branşı için HAKUK belirlenmemiş uzman tabiplerin, sağlık tesisinde uzmanlık branşı ile ilgili tıbbi hizmet sunum alanlarında fiilen görev yapmaları halinde ilgili branşın HAKUK’u 3 olarak uygulanır.” Açıklaması eklenmiştir.