Ekonomistlerin katıldığı AA Finans, Reuters, Bloomberg HT ve Foreks anketlerine göre, ekim ayında politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit kalması öngörülüyor. Özellikle eylül ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, faiz indirim beklentilerinin önümüzdeki yıla ertelenmesine neden oldu.

Emekliler İçin Maaş Farkında Yeni Formül Arayışı Emekliler İçin Maaş Farkında Yeni Formül Arayışı

Faiz İndirimi Beklentileri Erteleniyor

Merkez Bankası'nın ilk faiz indirimine ilişkin öngörüler, kasımdan aralık ve sonrasına kaymaya başladı. Bu beklenti, eylül ayında açıklanan yüksek enflasyon verisi ve TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın para politikasında alınacak mesafenin henüz tamamlanmadığını belirtmesiyle daha da netleşti.

Ekonomistlerin Tahminleri Sabit

AA Finans anketine katılan ekonomistler, ekim ayında faiz oranının yüzde 50'de sabit tutulacağı yönünde hemfikir. Yıl sonu için medyan beklenti ise yüzde 47,50 olarak hesaplandı. Reuters anketine göre, ekonomistlerin çoğu faiz indirimini aralık ayında beklerken, bazıları ocak ayına ertelenebileceğini öngörüyor. Bloomberg HT ve Foreks anketlerinde de faiz oranının sabit tutulması yönünde güçlü bir beklenti bulunuyor.

2024 Faiz Beklentileri

Bloomberg HT anketinde katılımcıların 2024 yıl sonu politika faizi tahmini yüzde 47,5 seviyesinde şekillenirken, Foreks anketinde yıl sonu tahminleri yüzde 48,25 olarak belirlendi. Ekonomistler, enflasyonun yüksek seyrinin faiz indirim beklentilerini ötelediğini belirterek, TCMB'nin politika adımlarını dikkatle takip ediyor.