Kahveci, ekim ayı verilerinin enflasyonun beklenildiği gibi hızlı bir düşüş trendine girmediğini gösterdiğini belirtti ve memur ile emekli maaşlarındaki reel kaybın hızla arttığına dikkat çekti. Temmuz ayında yapılan maaş zamlarının enflasyon karşısında hızla eridiğine vurgu yapan Kahveci, Ocak ayında planlanan maaş zamlarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Memur ve Emekli Maaşlarında Erime Artıyor
TÜİK’in açıkladığı verilere göre ekim ayında enflasyon aylık %2,88, yıllık %48,58 seviyesine ulaştı. Kahveci, Haziran ayından bu yana enflasyonun %11,22 oranında arttığını, bu süreçte memur ve emeklilere yapılan %10’luk zam oranının yeterli olmadığını belirtti. "Bu veriler, Ekim ayı itibarıyla maaşlarda reel olarak %1,22’lik bir erime yaşandığını ortaya koyuyor,” diyen Kahveci, özellikle mutfak enflasyonunun yüksekliğinin çalışanların alım gücünü daha fazla azalttığını vurguladı.
Planlanan Zam Oranı Yetersiz Kalıyor
Kahveci, 2023’te yapılan toplu sözleşmelerde memur ve emekli maaşlarına 2025 Ocak ayında %6’lık bir zam yapılmasının öngörüldüğünü, ancak bu oranın yüksek enflasyon karşısında çalışan ve emeklilere yeterli bir iyileştirme sağlamadığını ifade etti. Kahveci, 2024 yılı için yeniden değerleme oranının %43,93 olarak belirlendiğini hatırlatarak, “Kamu alacaklarına %44 zam yapılırken, kamu çalışanlarına %6 zam öngörülmesi hakkaniyetle bağdaşmamaktadır” dedi
Ek Zam ve Refah Payı Talebi
Kahveci, Ocak ayında yapılacak zam oranlarının gerçek enflasyon rakamlarına göre yeniden belirlenmesi gerektiğini savundu. TBMM'de devam eden bütçe görüşmelerine dikkat çeken Kahveci, “Planlanan rakamlar üzerinden değil, gerçekleşen rakamlar üzerinden bir değerlendirme yapılmalı,” diyerek, ek bir zam yapılmasını ve refah payı eklenmesini talep etti. Memur ve emeklilerin alım gücünü korumak için yapılacak bu düzenlemelerin, önümüzdeki yıl için çalışan ve emeklilerin bütçesine katkı sağlayacağını vurguladı.