Kasım ayına ait enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Kamu personelinin yılın ikinci yarısında alacağı enflasyon farkı hesaplamaları sürüyor.

Bilindiği üzere, memurlara yılın ikinci yarısında verilecek enflasyon farkının hesaplanmasında, toplu sözleşmede yer alan yüzde 6 oranı esas alınacak. Temmuz ayında verilen seyyanen zam, enflasyon farkı hesaplamasına dahil edilmektedir.

Yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranlar

Temmuz enflasyonu: % 9,49

Ağustos enflasyonu: % 9,09

TCMB İlk Faiz Kararını Perşembe Günü Açıklayacak TCMB İlk Faiz Kararını Perşembe Günü Açıklayacak

Eylül enflasyonu: % 4,75

Ekim enflasyonu: %3,43

Kasım enflasyonu: %3,28

Yılın ikinci yarısının ilk 5 ayındaki kümülatif enflasyon

Kasım ayı enflasyonunun yüzde 3,28 gelmesiyle birlikte ilk 5 aydaki kümülatif enflasyon yüzde 33,65 olmuştur. Bu durumda, yılın ikinci yarısında yüzde 6 zammı alındığı için enflasyon farkı yüzde 26,09 olacaktır.

Yılın geri kalanına yönelik simülasyon ve enflasyon farkı hesaplaması

Aralık ayında yüzde 3 civarında bir enflasyon çıkması halinde 6 aylık kümülatif enflasyon yüzde 37,66, bu durumda enflasyon farkı yüzde 29,87 olacaktır.

1 Ocak 2024'teki zam ne kadar olacak?

Eğer, Aralık ayında yüzde 3 civarında enflasyon çıkarsa yüzde 29,87  oranındaki enflasyon farkına, 2024 yılı toplu sözleşme oranı olan yüzde 15 eklenecektir. Bu halde enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dahil olmak üzere toplam maaş zammı yüzde 49,35 olacaktır.

Maaş zammı hesaplanırken toplama ve çıkarma yapılmaz

Yukarıdaki memur maaş zammına yönelik hesaplamalar yapılırken, bazı ziyaretçilerimiz toplama ve çıkarma yapmaktadır. Ancak, kümülatif zam veya enflasyon farkı hesaplaması yapılırken çarpma ve bölme işlemi yapılmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu şekilde yapmaktadır.