Ash, Şimşek’in görevinden ayrılması ve ekonomi politikalarında ortodoks çizgiden sapılması halinde yaşanabilecek olumsuz senaryoları sıraladı.

Ekonomide Kriz Uyarısı: Portföy Girişleri ve Döviz Rezervleri Tehlikede

Ash, Mehmet Şimşek’in istifa etmesi veya görevden alınması durumunda, Türkiye’nin ekonomik istikrarının ciddi bir şekilde sarsılacağını belirtti. Bu durumda geçen yıl elde edilen 20 milyar doların üzerindeki portföy girişlerinin hızla çıkabileceğini, dolarizasyonun artacağını, döviz rezervlerinin büyük ölçüde azalacağını ve ciddi bir devalüasyon riski oluşacağını ifade etti. Ash, bu tür bir senaryonun bankacılık sektörü, bop ve kamu borcunu da kapsayan sistemsel bir krizle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Akaryakıtta Dalgalanma: Motorine İndirim Beklentisi! Akaryakıtta Dalgalanma: Motorine İndirim Beklentisi!

Körfez Yatırımları ve Güvenilir Makro Politikalar

Timothy Ash, Türkiye’nin ortodoks ekonomik politikalardan uzaklaşması durumunda, Körfez ülkelerinden beklenen yatırımların da gerçekleşmeyeceğini öngördü. Yatırımcıların Türkiye’ye güven duyması için güvenilir makro politikalara ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Ash, bu şartların sağlanmaması halinde ülkenin uluslararası yatırımcılar açısından cazip bir pazar olmaktan çıkabileceğini belirtti.