Bu tedavi yöntemiyle dişin hasarlı kısmının onarılması sağlanır. Dişlerin kök ucuna kadar uzanıldığı bu tedavi yönteminin başarıyla sonuçlanabilmesi için dental malzemelerin seçimi ve kullanımı oldukça önemlidir. Kök kanal dolguları bu işlemde rol oynayan önemli dental malzemeler arasında yer alır. Kök kanal dolguları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için tüm detaylar yazımızda. 

Kök Kanal Dolgusu Nedir?

Kök kanal dolgusu, enfekte ya da hasar görmüş diş pulpasının temizlenmesinden sonra diş kök kanallarının doldurulması işlemidir. Diş özü olarak da bilinen diş pulpası dişin kök kısmında yer alır. Dişlerin şekillenmesini ve duyusal hissi sağlayan bu bölgenin enfekte olması birçok diş hastalığına sebep olabilmektedir. Kök kanal dolgusu da enfeksiyonun tekrar oluşmasını engelleyerek dişin dayanıklılığını artırır. Kök kanal dolgusu yapılmadığı takdirde, enfekte dişin tedavi edilmesi imkânsız hale gelir ve dişin çekilmesi gerekebilir. Bunun için bu malzemeler profesyonel bir şekilde uygulanmalıdır.

Manisa’nın Hayırsever Doktoru Ömer Faruk Meriç Vefat Etti Manisa’nın Hayırsever Doktoru Ömer Faruk Meriç Vefat Etti

Kök Kanal Dolgusu Ne İşe Yarar?

Kök kanal dolgusu, enfekte dokuların tedavi edilmesi ve dişin işlevini sürdürebilmesi için büyük öneme sahiptir. Dişin iç yapısı, enfeksiyon nedeniyle temizlendikten sonra, bu boşlukların açık kalması dişin çürümeye ve enfekte olmaya devam etmesine neden olur.  Kök kanal dolguları tedavi sırasında açılan kanalın sızdırmazlık özelliğini güçlendirerek boşlukların oluşmasını önler. Diş kanallarının açık kalması sonucunda diş pulpasının tekrar enfekte olmasına da sebep olabilir. Bunun sonucunda diş estetik görünümünü kaybedebilir. Bunun için kök kanal dolgusu dolaylı olarak dişin estetik yapısını da korumaktadır.

Kok Kanal Dolgusu Hakkinda

Kök Kanal Dolgusunun Özellikleri

Daha önce de belirtildiği üzere kök kanal dolgusu, dişin kök kanallarını doldurarak hem işlevsel bir şekilde kullanılmasına olanak tanır hem de enfeksiyon riskini en aza indirir. Dental ürünlerin sahip olduğu bu işlevler birçok özelliğinden kaynaklanmaktadır. Kök kanal dolgusunun özelliklerini genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Biyokompatibilite: Kök kanal dolgusu için kullanılan malzemelerin vücut dokusuyla uyumlu olması gereklidir. Bu, dolgu malzemesinin vücut tarafından reddedilmemesi ve dişte uzun süre kalabilmesi anlamına gelir. Kök kanal dolgusu çeşitlerinde bu özellik mevcuttur.
  • Radyoopaklık: Kök kanal dolgularının radyopak bir yapıda olması röntgen görüntülerinde net bir şekilde görülebilmesini sağlar. Dolgu işlemi sonrası kontrollerde diş hekiminin tedavi durumunu ve herhangi bir boşluk olup olmadığını görmesi açısından bu özellik oldukça önemlidir.
  • Stabilite: Kök kanal dolgularının stabil olması, uygulanan tedavinin dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Zira başarıyla sonuçlanmış bir kök kanal dolgusu tedavisi dişin ömür boyu işlevini sürdürebilmesini sağlar.

Sonuç olarak kök kanal dolgusu diş sağlığının korunması açısından kritik bir öneme sahiptir. Bunun için tedavi sürecinde hassas bir uygulama gerçekleştirmek ve kaliteli bir kök kanal dolgusu malzemesi tercih etmek yerinde olacaktır. Bunlara ek olarak kök kanal tedavisi sonrasında düzenli kontroller ve ağız hijyeni, diş sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken diğer unsurlardır.