Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde geçici süreli hizmet sunan sağlık personelinin, nöbet sırasında bu birimlerin yüksek risk ve çalışma şartlarına maruz kalması nedeniyle artırımlı nöbet ücretinden yararlanması yönünde Sağlık Bakanlığı'na önemli bir tavsiye kararı verdi. KDK'nın bu kararı, özellikle yoğun ve tehlikeli şartlar altında çalışan sağlık personeline yönelik mali desteklerin genişletilmesi gerektiğine dikkat çekti.

‘Sağlık Personelini Dövme Özgürlüğü Algısı Değişmeli’ ‘Sağlık Personelini Dövme Özgürlüğü Algısı Değişmeli’

Başvuru Detayları

KDK’ya başvuran Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli bir laboratuvar teknisyeni, acil servis, ameliyathane, yoğun bakım gibi bölümlere nöbet sırasında hizmet verdiğini, ancak buna rağmen artırımlı nöbet ücretinden faydalanamadığını belirtti. Başvuruda, mevcut toplu sözleşme hükümlerine atıf yapılarak, diyaliz, ameliyathane ve acil servis gibi kritik alanlarda çalışan sağlık personeline %50 artırımlı nöbet ücreti ödenmesi gerektiği ifade edildi. Ancak geçici olarak görevlendirildiği bu bölümlerde hizmet vermesine rağmen kendisine bu ücretin ödenmediğini belirten sağlık çalışanı, artırımlı nöbet ücretinden yararlanmak istediğini iletti.

Mevzuata Dayanan İnceleme ve Danıştay Kararı

KDK, mevzuat düzenlemelerine dayanarak, bu tür birimlerde çalışmanın, personelin görevine ek olarak yüksek riskler içerdiğine vurgu yaptı. KDK, aynı zamanda, bu mevzuat düzenlemelerinin yorumlanmasında Danıştay kararlarına başvurdu. Danıştay 12. Dairesi’nin ilgili kararında, riskli birimlerde nöbet tutmanın, sadece kalıcı görevlendirmelerle değil, geçici süreli hizmet sunulması halinde de artırımlı nöbet ücreti gerektirdiği yönünde görüş belirtildi. KDK, bu doğrultuda geçici görevlendirme dahi olsa, sağlık çalışanlarının hizmet koşullarını ve bu koşullarda çalışanların teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı’na Tavsiye Kararı

KDK, sağlık personelinin geçici süreyle bu yüksek riskli birimlerde hizmet sunmasının hukuki ve hakkaniyet ilkeleri gereği artırımlı nöbet ücretinden faydalandırılması gerektiğine karar verdi. Sağlık Bakanlığı’na iletilen bu tavsiye kararında, bu düzenlemenin yalnızca kalıcı görevlendirmelerle sınırlı olmaması gerektiği, geçici görevlerle bile riskli bölümlerde hizmet veren sağlık çalışanlarının da mali olarak desteklenmesi gerektiği belirtildi.