Demir, bu uygulamanın kişisel veri gizliliğini ihlal ettiğini belirterek, "MHRS sisteminde hastaların kendi numaraları kayıtlı olmasına rağmen neden hastaların yakınlarına mesaj gönderilmektedir?" diye sordu.

Kadınların Tepkisi: “Bilgilerimiz İznimiz Olmadan Paylaşılıyor”

Kamu hastanelerinde yaşanan bu durum, özellikle kadın hastalar tarafından büyük tepki topladı. Kadınlar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) aracılığıyla sağlık bilgilerinin yakınlarına iletilmesine karşı çıkarak, "Haberimiz olmadan bilgilerimizin paylaşılmasını kabul etmiyoruz" şeklinde tepkilerini dile getirdi. CHP Milletvekili Demir de bu mağduriyetin üzerine giderek, sağlık sistemindeki bu açığın kadınları mağdur ettiğini vurguladı.

Soru Önergesi ve Hukuki İhlal İddiaları

Deniz Demir, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Sağlık Bakanı’na şu soruları yöneltti:

- MHRS sisteminde hastaların kendi numaraları kayıtlı olmasına rağmen neden hastaların yakınlarına mesaj gönderilmektedir?

- Reşit kadın hastaların sağlık bilgilerinin mesaj yoluyla babalarına gönderilmesinin gerekçesi nedir?

Sağlık Bakanlığı Binası Turuncu Renkle Aydınlandı! Sağlık Bakanlığı Binası Turuncu Renkle Aydınlandı!

- Bu durum, Türk Ceza Kanunu’nun 136. maddesi olan ‘kişisel verileri başkasına verme veya yayma’ suçunu oluşturmaktadır. Bu durumda kişisel verileri yayma suçuna sebep olan kişiler hakkında işlem başlatılacak mı?

- Sağlık sisteminde yaşanan bu açıkları gidermek amacıyla ne gibi önlemler alınacak?

Demir, 2024 yılında böylesi bir uygulamanın kabul edilemez olduğunu ve yapılanların Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) hükümlerine açıkça aykırı olduğunu belirterek, "AK Parti Türkiye’sinde kadınların sağlık hakkı bile kadınlara karşı bir silah olarak kullanılıyor" dedi. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda atacağı adımlar merakla bekleniyor.