1994 yılında İstanbul'da kurulan acil sağlık hizmetleri sisteminin kuruluş ekibinde de yer alan Dr. Kavuncu, 112'nin gelişim sürecini ve hedeflerini paylaştı.

112'nin Emekleme Döneminden Maraton Koşusuna

Dr. Kavuncu, İstanbul'da acil sağlık hizmetlerinin gelişimini değerlendirerek, "1994'te kurulan 112 Acil Hizmetler'in ilk günlerinden bu yana sürecin içinde oldum. O dönemde vakaya ulaşma süresi saatleri bulurken, bugün bu süreyi ortalama 8 dakikaya kadar indirdik. Hedefimiz, bu süreyi daha da kısaltmak ve dünya çapında örnek gösterilen bir sistem olarak hizmet vermeye devam etmek," dedi.

Ambulans ve Otomobil Çarpıştı, 1 Ölü 5 Yaralı Ambulans ve Otomobil Çarpıştı, 1 Ölü 5 Yaralı

Özel Ambulanslar ve Geniş Ulaşım Ağı

İstanbul genelinde yaklaşık 350 istasyonda konuşlanmış 500'den fazla ambulansla hizmet verdiklerini belirten Dr. Kavuncu, "Yeni doğan, obez ambulansı gibi özel hizmet sunan araçlarımız var. Günde 8-10 bin çağrı alıyoruz ve bu çağrıların yaklaşık 2 bin 500-3 bini ambulans çıkışına dönüşüyor. Ancak çağrıların bir kısmı ambulansa ihtiyaç duymayan vakalar," diye ekledi.

Hastane Seçiminde Yapay Zeka Desteği

Ambulans ekiplerinin hastayı aldıktan sonra hangi hastaneye götüreceklerine dair karar sürecinde, çağrı merkezinin yapay zeka desteğiyle devreye girdiğini belirten Dr. Kavuncu, "Hastanın durumu ve hastanelerin kapasitesi göz önünde bulundurularak en uygun hastane belirleniyor. Böylece hastalar en doğru yere en hızlı şekilde sevk ediliyor," ifadelerini kullandı.

Sağlıkta Şiddete Karşı Sıfır Tolerans

Acil sağlık hizmetlerinde çalışanların en çok şiddete maruz kalan kesim olduğunu vurgulayan Dr. Kavuncu, "Ambulans çalışanlarımız ve acil servis personelimiz, sağlıkta şiddetin en büyük mağdurları. Bu dönemde şiddete asla müsamaha göstermeyeceğiz. Beyaz Kod ihbarlarımızın sayısı oldukça yüksek, her ay 30'a yakın vaka yaşanıyor. Bu durum karşısında tüm yetkililerle iş birliği yaparak hızlıca müdahale ediyoruz," dedi.