Memiş, TV100’de yaptığı açıklamalarda, istihdam verilerinin ardından dolara karşı diğer varlıklarda sert düşüşler görülebileceğini belirtti.

İstihdam Artışındaki Yavaşlama Dikkat Çekici

İslam Memiş, işgücü piyasasındaki verilerin, dolar karşısında varlıkların yükseldiği bir döneme işaret ettiğini, ancak istihdam artışındaki yavaşlamanın belirginleştiğini söyledi. 2024 yılı ortalamasının 203 bin olarak görüldüğünü, önceki yıllara kıyasla bu rakamın düşük kaldığını vurguladı.

İşsizlik Oranı Fed’in Faiz Politikalarını Etkileyebilir

Memiş, işsizlik oranındaki artışın dikkat çekici olduğunu belirterek, "Nisan ayında %3,9 olan işsizlik oranı kademeli olarak yükseldi. Bu durum, Fed üzerindeki faiz politikası baskısını artırabilir" dedi. İşsizlik oranının %4 seviyelerine çıkmasının, Fed’in faiz indirimi baskısını hafifletebileceğini ancak %4,30 seviyelerini görmesi halinde, piyasaların daha agresif bir faiz indirimi bekleyebileceğini ifade etti.

Ocak Ayında Maaşlara Ne Kadar Zam Gelecek? Emekli ve Memur İçin 5 Farklı Hesap Ocak Ayında Maaşlara Ne Kadar Zam Gelecek? Emekli ve Memur İçin 5 Farklı Hesap

Fed’in Faiz İndirimi Beklentisi

Eylül ayında yapılacak Fed toplantısına da değinen Memiş, 25 veya 50 baz puanlık bir faiz indirimi ihtimalinin masada olduğunu söyledi. Olumsuz veriler 50 baz puanlık bir indirimi daha olası kılarken, olumlu verilerin 25 baz puanlık indirimi destekleyebileceğini belirtti.

Son olarak, Memiş, "Fed’in seçim öncesinde büyük bir değişiklik yapma olasılığı düşük, bu nedenle dolarda ani düşüşlere karşı hazırlıklı olunmalı" diyerek uyarısını yineledi.