Bu kapsamda, İş Kanunu’nda kapsamlı bir değişiklik yapılacak. Çalışma saatlerinin 40 saate düşürülmesi öngörülürken, uzaktan çalışma, kısmi çalışma ve platform çalışma gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri de uygulanacak.

30 Milyondan Fazla Çalışanı Etkileyecek Değişiklikler

Türk İş Kanunu’nda yapılacak değişiklikler, doğrudan 30 milyondan fazla çalışanı ilgilendiriyor. Hükümet, ücret düzenlemelerinden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışma modellerine kadar birçok başlıkta değişiklikler yapmak için çalışmalarını hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında geçtiğimiz hafta düzenlenen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında bu konular ele alındı. Toplantıda, yeni nesil esnek çalışma modellerine yönelik mevzuat değişikliklerinin, iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel hayat dengesi gözetilerek yapılması kararı alındı.

Çalışma Saatleri ve Esnek Çalışma Modelleri Gündemde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, esnek çalışma modelleri üzerine yapılan çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik mevzuatının yeni nesil esnek çalışma modellerine uyumlu hale getirileceğini vurguladı. Bu kapsamda, mevcut 45 saatlik çalışma süresinin 40 saate düşürülmesi, bazı meslek gruplarında ise 48 saatlik çalışma sürelerinin 40 saate indirilmesi gündemde. Hükümet kaynakları, yapılan yeni düzenlemelerin merkezine çalışanı koyduklarını, çalışanların güçlendirilmesi ile işletmelerin de gelişeceğini ifade etti.

Çalışma Sürelerinin Modernizasyonu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş gücü piyasasının değişen koşullarına uyum sağlamak için çalışma sürelerinde düzenlemeler yapmayı planlıyor. Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de çalışma hayatının modernize edilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Muhalefet partileri de geçen yıl TBMM’ye çalışma saatlerinin haftalık 37,5 saate düşürülmesi için kanun teklifi sunmuştu.