Tebrizli Türk Pezeşkiyan, oyların %53.7'sini alarak İran'ın 9. cumhurbaşkanı oldu. Muhafazakar aday Said Celili ise %44.4'te kaldı. Seçime katılım oranı %49.8 olarak açıklanırken, ilk turda bu oran %40'da kalmıştı.

Pezeşkiyan'dan İlk Mesaj

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Pezeşkiyan, sosyal medya üzerinden İran halkına seslendi. "Bu birlikteliğimizin başlangıcı. Önümüzdeki zorlu yolu, birlik ve güven olmadan aşamayız" diyen Pezeşkiyan, "Elimi size uzatıyorum ve sizi bu yolda yalnız bırakmayacağıma şerefim üzerine yemin ediyorum" ifadelerini kullandı.

Rakip Adaydan Destek

Muhafazakar aday Said Celili, seçim sonuçlarına saygı duyduğunu belirterek, "Halkın seçtiği herkes saygındır ve ona karşı saygı korunmalıdır" dedi. Celili, yeni cumhurbaşkanına tüm imkanlarla yardımcı olunması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Tebrikler

Pezeşkiyan'ın zaferi, birçok dünya lideri tarafından kutlandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve birçok diğer lider Pezeşkiyan'ı tebrik ederek, iş birliği mesajları verdi.

Pezeşkiyan Kimdir?

Batı Azerbaycan eyaletindeki Mahabad kentinde Türk bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mesud Pezeşkiyan, 1980-1988 yılları arasında İran-Irak savaşında hem muharip hem de doktor olarak görev yaptı. 1994'te kalp cerrahı oldu ve aynı yıl bir trafik kazasında eşi ve bir oğlunu kaybetti. Pezeşkiyan, geri kalan iki oğlunu ve kızını tek başına yetiştirdi ve bir daha evlenmedi.

Bakan Memişoğlu’ndan Covid-19 ve Sağlık Hizmetleri Açıklaması: ‘Anormal Bir Artış Yok’ Bakan Memişoğlu’ndan Covid-19 ve Sağlık Hizmetleri Açıklaması: ‘Anormal Bir Artış Yok’

Pezeşkiyan'ın siyasi kariyeri, 1997 yılında reformist Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak başlamış, 2001-2005 yılları arasında Sağlık Bakanı olarak görev yapmıştır. 2008'de Tebriz Milletvekili olarak parlamentoya giren Pezeşkiyan, beş dönemdir bu görevi sürdürüyordu.

Reformist Adayın Vaatleri Neler?

Pezeşkiyan, seçim kampanyasında internet yasaklarını kaldırma, zorunlu başörtüsü uygulamasına karşı çıkma, uluslararası izolasyonu sona erdirme ve ekonomik kalkınma için yabancı yatırımı teşvik etme gibi vaatlerde bulundu. Ayrıca, Batı ile ilişkilerin geliştirilmesi ve yurtdışına göç eden İranlıların ülkeye geri dönmesi için çalışmalar yapacağını belirtti.

İran Türklerinin Sevinci

Pezeşkiyan'ın zaferi, İran Türkleri arasında büyük sevinç yarattı. Türk kimliğini gururla dile getiren Pezeşkiyan, "Ben Türküm. Annem de babam da Türk. Türklüğümle gurur duyuyorum" diyerek, Türkçe konuştuğunu ifade etmişti.