Ancak konuyla ilgili Hürriyet Sağlık Sen tarafından açılan dava sonucu, sözleşme feshi Ordu İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.
Beş Nöbete Katılmadığı Gerekçesiyle Sözleşmesi Sona Erdirildi
Söz konusu sağlık çalışanı, 08 Temmuz, 10 Temmuz, 13 Temmuz, 17 Temmuz ve 20 Temmuz 2024 tarihlerindeki entegre acil nöbetlerine katılmadı. Bu gerekçeyle, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin 8/1-(f) maddesi kapsamında, beşinci nöbetin ardından 21 Temmuz 2024 tarihi itibariyle sözleşmesi kendiliğinden sona erdirildi.
Mahkemeden Dönüş: Fesih Hukuka Aykırı Bulundu
Kararın ardından sağlık çalışanının bağlı olduğu sendika olan Hürriyet Sağlık-Sen, Ordu İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, yönetmelik hükmüne dayandırılarak yapılan sözleşme fesih işlemini değerlendirdi ve fesih kararının iptaline hükmetti. Kararda, yönetmelik hükümlerinin tek başına sözleşme feshine dayanak oluşturamayacağı vurgulandı.
“Riskli Gebelik Raporuna Rağmen Fesih Uygulandı”
Hürriyet Sağlık-Sen Genel Başkanı Erdoğan Çakmak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Üyemizin elinde hekim tarafından verilen riskli gebelik raporu bulunmasına rağmen, nöbetlere katılmadığı gerekçesiyle sözleşmesi feshedildi. Yönetmeliğin mazeretli devamsızlığı dahi fesih sebebi sayması, ne insani ne de vicdani bir yaklaşımdır. Bu tür yönetmeliklerin, yasal bir dayanak olmaksızın idareye sınırsız yetki vermesi kabul edilemez.”
Sendika Teşekkür Etti
Yaşanan sürecin ardından, sendika tarafından yapılan açıklamada, davanın yürütülmesinde emeği geçen ASM Komisyon Başkanı Ergin Gün ve ekibine ile sendikanın hukuk birimine teşekkür edildi.