Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü 81 il sağlık müdürlüğüne resmi yazı göndermişti.
Sağlık Bakanlığının 81 il sağlık müdürlüğüne gönderdiği yazıda;
02.03.1954 tarih ve 8647 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6283 sayılı hemşirelik Kanununun 4'üncü maddesinin 1'inci fıkrasında (Değişik:25/04/2007-5634/3 md.) "Hemşireler; tabip tarafından acil haller dışında yazılı olarak verilen tedavileri uygulamak, her ortamda bireyin, ailenin ve toplumun hemşirelik girişimleri ile karşılanabilecek sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını belirlemek ve hemşirelik tanılama süreci kapsamında belirlenen ihtiyaçlar çerçevesinde hemşirelik bakımını planlamak, uygulamak, denetlemek ve değerlendirmekle görevli ve yetkili sağlık personelidir" ifadesi yer almaktadır.
Ayrıca 08.03.2010 tarih ve 27515 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Hemşirelik Yönetmeliği" ile sağlık hizmeti sunulan kurum ve kuruluşlarda görev yapan hemşirelerin çalışma alanlarına, pozisyonlarına ve eğitim durumlarına göre görev, yetki ve sorumlulukları belirlenmiştir.
Ancak, sağlık insan gücü içinde en büyük grubu oluşturan söz konusu personellerin (HEMŞİRE) bakım hizmetleri dışındaki alanlarda çalıştığı belirlenmiştir. Bu durum sağlık hizmetinin aksamasına ve iş gücü kaybına neden olmaktadır.
Ebe, Hemşire, Acil Tıp Teknisyeni ve toplum sağlığı memurlarının sağlık hizmetleri dışında çalıştırılmaları, görev ve yetkileri dışında görev almaları mevcut mevzuata göre uygun görülmemektedir.
Gönderilen resmi yazıda, ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve toplum sağlığı memurlarının görev ve ünvanlarına uygun olarak çalıştırılmasının istenmiş, bu yazıyla birlikte sahada büyük sevinç yaşanarak bir şeylerin düzeleceği umudu doğmuştu ama yazı sadece yayınlandığı ile kaldı.
Uygulamada bir çok hemşire, ebe yada sağlık memuru satın almadan santrale, saymanlıktan personel birimine, hastanelerde en popüler yer olan kalite birimlerinde ve özel kalem adı verilen masa başı, arka planda gölge müdür faaliyeti yapan yerlerde çalıştırılarak, maaşını hakkıyla kazanan sağlık çalışanlarının ahları altında görev yaptırılmaya devam ediliyor. Sağlık Bakanlığının resmi yazısı olmasına rağmen, siyasilerin - sendikaların ve akraba-tanış girişimleriyle görevi dışında çalıştırılan personellerin yükünü, yine 7/24 hizmet veren diğer sağlık çalışanlarının üstlenmesi ise kar topu gibi her gün büyüyen bir sorun haline gelmiştir. Bu durum daha fazla görmezden gelinemez.
“ELİNİZİ KAMUDAN ÇEKİN”
Onun yakını, bunun tanıdığı gerekçesiyle geçici görevlendirmeyle İl Sağlık Müdürlüklerine, İlçe Sağlık Müdürlüklerine ya da görev ve ünvanlarına uygun olmayan birimlerde görevlendirilen hemşire - ebe - sağlık memurlarının eksikliğinin faturasını devletimiz ve hizmet alamayan vatandaşımız ödemektedir. Hizmet sunucu olan sağlık çalışanlarımızın ve personellerimizin çalışma düzeni açısından siyasilerin elini kamu kurumlarının üzerinden çekmelerinde büyük fayda olacaktır. Siyasinin desteğiyle atanan pek çok yönetici, keyfi uygulamalar ile dedikodu üreten, yönetim birliği sağlayamayan makamlar ortaya çıkarmışlar, oluşan haksızlıklara isyan eden vatandaş ve sağlık çalışanları faturayı sandıkta kesmeye başlamıştır.
İŞTE O RESMİ YAZI;
saglikpersonelihaber.net olarak konuyla ilgili Temmuz 2019'da yaptığımız;
saglikpersonelihaber.net olarak Ocak 2019'da yaptığımız haberimiz;
saglikpersonelihaber.net olarak konuyla ilgili Haziran 2019'da yaptığımız;