Sözcü Gazetesi’nden Erdoğan Süzer’in haberine göre, Cahit Turhan’ın CEO olarak atanması, AKP’li eski bakanların iktidara yakın şirketlere transferine bir yenisini ekledi.

Ünlü Ekonomi Profesörü Steve Hanke Türkiye’nin Enflasyonunu Ölçtü! Ünlü Ekonomi Profesörü Steve Hanke Türkiye’nin Enflasyonunu Ölçtü!

Bakanlıktan CEO’luğa Geçiş

Daha önce Ulaştırma ile Hazine ve Maliye eski Bakanı Lütfi Elvan’ın Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili olmasının ardından, Turhan da Kuzey Marmara Otoyolu’na CEO olarak katıldı.

Cahit Turhan’ın Kariyeri

Cahit Turhan, 1985 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü’nde mühendis olarak işe başladı ve 2006 yılında genel müdürlüğe kadar yükseldi. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Danıştay üyeliği görevlerinde bulundu.

2016 yılında ise Kuzey Marmara Otoyolu işletmesine CEO olarak atandı. 2018 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak görevlendirilen Turhan, 2020 yılında bu görevden ayrıldı. Geçtiğimiz günlerde sürpriz bir kararla yeniden Kuzey Marmara Otoyol İşletmesi’nin CEO’luğuna döndü.

Kuzey Marmara Otoyolu İşletmesi

Kamu-özel sektör işbirliği (KÖİ) kapsamında yap-işlet-devret yöntemiyle yapılan ve işletilen Kuzey Marmara Otoyolu, 3’üncü boğaz köprüsü dahil olmak üzere Kınalı-Odayeri ve Kurtköy-Akyazı kesimlerini işletiyor. Avrupa yakasında Avrupa Otoyolu Yatırım ve İşletme AŞ, Anadolu yakasında ise Anadolu Otoyolu İşletme AŞ tarafından yönetilen bu otoyol, devlet otoyollarına göre çok daha yüksek geçiş ücretleri ile dikkat çekiyor. Özellikle bayram dönemlerinde yoğun geçişler sayesinde yüksek gelir elde ediyor.

Maaş İddiaları ve Eleştiriler

Cahit Turhan’ın CEO olarak atanmasının ardından, aylık 1 milyon lira maaş alacağı iddiaları gündeme geldi. Bu durum, kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Özel otoyol işletmelerinin yüksek geçiş ücretleri ve kamu kaynaklarının etkin kullanımı konusundaki eleştiriler, Turhan’ın bu göreve getirilmesiyle yeniden alevlendi.