Medyanın da yoğun ilgi gösterdiği mitinge, Kamu Birliği Konfederasyonu’na bağlı Genç Sağlık Sendikası ve çeşitli sendikaların üyeleri Türkiye’nin dört bir yanından gelerek katılım sağladı.

Kamubirligi Konfederasyonu Memurlar Mitingi 2

Mitingde Ele Alınan Konular

Mitingde konuşulan başlıca konular arasında 1+1 sistemi, 3600 ek gösterge, memurlara bayram ikramiyesi, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması, kamu aşçıları, görevde yükselme ve unvan değişikliği, 5510 sayılı yasa, memura kira yardımı, promosyon güncellemesi, kamuya yeni memur alımları, öğretmenlik kanunu ve diğer iş kollarına meslek kanunları yer aldı.

Kamubirligi Konfederasyonu Memurlar Mitingi 3

Genel Başkan Osman Kaya’dan Sert Eleştiriler

Kamu Birliği Konfederasyonu ve Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya, konuşmasında memurların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, “Bugün tüm memurlar için bir dönüm noktasındayız. Yıllarca sendikacılığı bürokrasiye peşkeş çekerek rant elde edenler iyi dinlesin. Oyunlarınızı bozmaya, algılarınızı yıkmaya geliyoruz. Orta oyunu misali kurgulanan toplu sözleşme masalarındaki senaryoyu yırtıp atmaya, kamu sendikacılığında kartları yeniden dağıtmaya geliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yemek Ücretleri ve Giyim Yardımları Yetersiz”

Kamubirligi Konfederasyonu Memurlar Mitingi 7

Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Genç Sağlık Sendikası Genel Sekreteri Furkan Ali Çiftçioğlu, Sağlık çalışanlarının yemek ücretlerinin yetersizliğine dikkat çekerek, “Bir sağlık çalışanının aylık yemek bedeli 1812 lira. Bir tavuk dürüm 150 TL, bir ayran 25 TL. Sağlık çalışanı, ayda en az 8 nöbet tuttuğu halde her bir öğününe düşen yemek bedeli 75 liradır. Bu sistem, sağlık çalışanlarına bir tavuk dürüm ve bir ayranı bile layık görmemektedir. Ayrıca, 5 gün önce yatan giyim yardımı sadece 54 TL. Bu yetersiz yardımlar, çalışanların onurunu zedeliyor,” ifadelerini kullandı. Çiftçioğlu, toplu sözleşme masasında oturan konfederasyon üyelerine seslenerek, “Bu yemek ücretinin altına imza atan basiretsiz başkanların peşinden nasıl gideceksiniz?” dedi.

Eğitim Çalışanlarından Sıfır Zam Tepkisi

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ümit Demirel, yıllardır sıfır zam aldıklarını vurgulayarak, “Yetkili parti sendikaları maalesef bu sıfır zammı engelleyemiyor. Bu nedenle devlet memurları 15 yıldır sürekli eriyen bir noktada. Bu isyanı dile getirmek için buradayız” dedi.

3600 Ek Gösterge ve Adalet Talepleri

Savunma Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Tuncay Cengiz, kamu çalışanlarının yoksulluk sınırının neredeyse yarısında ücret aldığını belirterek, “81 ilden temsilcilerimiz buraya geldi. 3600 ek gösterge söz verildi ancak yerine getirilmedi. Adaletsizlik giderilmedi. Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması sözü verildi ama bu da yerine getirilmedi” diye konuştu.

Talepler ve Çözüm Önerileri

Kamu Birliği Konfederasyonu ve Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya, taleplerini sıralayarak, en düşük memur maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması gerektiğini söyledi. Kaya, vergi diliminin %15’e sabitlenmesi, refah payının ücretlere yansıtılması, özel hizmet tazminatı ve ek özel hizmet tazminatının artırılması gibi çözüm önerilerini dile getirdi.

TÜRK-İŞ: Açlık Sınırı 18.978 TL, Yoksulluk Sınırı 61.820 TL TÜRK-İŞ: Açlık Sınırı 18.978 TL, Yoksulluk Sınırı 61.820 TL

Emekli Maaşlarında Adalet

Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Kaya, 5510 sayılı kanunun kamu çalışanlarının emekli maaş bağlanma oranlarında büyük mağduriyetler yarattığını belirterek, “5510 öncesi ve 5510 sonrası kamu çalışanlarının emekli aylığı bağlanma oranlarının eşitlenmesini talep ediyoruz. Birinci dereceye gelmiş tüm memurlara sınıf ayrımı olmadan 3600 ek gösterge verilmeli. Memur ve emeklilere yılda 4 defa net birer maaş ikramiye verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Kamubirligi Konfederasyonu Memurlar Mitingi 4

Konfederasyon, memurların haklarını koruma ve geliştirme mücadelesinde kararlılıkla ilerleyeceklerini vurguladı.