Soruşturma kapsamında, çetenin faaliyet gösterdiği hastanelerdeki yöneticilerin ve hissedarların, kurulan bu kirli düzenden haberdar oldukları ortaya çıktı. Ayrıca, iki hemşirenin itirafçı olması, soruşturmada yeni detayların gün yüzüne çıkmasını sağladı.

İki Hemşire İtirafçı Oldu

Soruşturmada kilit rol oynayan iki hemşire, Hasan Basri Gök ve Hakan Doğukan Taşçı, pişmanlık yasasından faydalanarak itirafçı oldular. İtiraflar, bebeklere narkotik ilaçlar verildiğini ve SGK'dan fazla para almak için hastaların hayatlarıyla oynandığını gözler önüne serdi. Dinlemeye takılan telefon görüşmelerinde, kalp hastası bir bebeğin yanlış tedavi sonucu hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Hemşire Gök, bebeklere uygulanan ilaçlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Dijital Dönüşüm Hedefleniyor Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Dijital Dönüşüm Hedefleniyor

"Hemşire Hakan Doğukan, bebeğe uygulanabilecek tek ilacı kesip, bebeği ağır narkotik ilaçlarla uyuttu. Bu müdahaleye rağmen bebek, kalp anomalisi nedeniyle morarmaya başladı ve 1,5 ay sonra hayatını kaybetti."

Hastane Yöneticileri Suç Ortakları

Yenidoğan çetesinin faaliyet gösterdiği hastanelerden biri olan İstanbul Esenler'deki Güney Hastanesi de iddianamede yer aldı. Hastane sahibi Ayşe Müzeyyen Yurtoğlu ve mesul müdür Ali Dirik’in kurulan düzenden haberdar olduğu ve birçok suça göz yumduğu iddia ediliyor. Özellikle Kaya adlı bir bebeğin, yeterli personel olmamasına rağmen hastane sahibinin onayıyla kabul edilip, uygun müdahaleler yapılmadığı için hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Delillerin Yok Edilmesi ve Başka Bebeklerin Ölümü

Güney Hastanesi'nde başka bebeklerin de ihmaller sonucu öldüğü iddianamede yer aldı. Mesul müdür Ali Dirik’in, hastanedeki güvenlik kamerası kayıtlarını sildirdiği bilgisi dikkat çekiyor. Ayrıca, Mive Serdarova adlı bir bebeğin, tam teşekküllü bir hastaneye sevk edilmesi gerekirken 44 gün boyunca bu hastanede tutulduğu ve yetersiz tedavi gördüğü için hayatını kaybettiği de iddialar arasında.