Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın dördüncü enflasyon raporu için düzenlenen bilgilendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 58'den yüzde 65'e çıkararak yeni bir yol haritası belirledi. Erkan, bu değişikliği açıklarken "Enflasyonun Mayıs 2024'te yüzde 70-75 arasında zirve yapmasını öngörüyoruz" şeklinde ifade etti.
Erkan'ın tahminlerine göre, enflasyon 2023 yıl sonunda yüzde 65.0, 2024 yıl sonunda yüzde 36 ve 2025 yıl sonunda yüzde 14 olarak gerçekleşecek. Bu güncellemeler, Türkiye'nin enflasyonla mücadele stratejisinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Hafize Gaye Erkan'ın açıklamaları, ekonomik istikrarı sağlama ve enflasyonu kontrol altına alma konusundaki kararlılığını vurguluyor.Erkan'ın yaptığı açıklamalarda, enflasyonla mücadelede kararlılıkla hareket edeceklerini vurguladı.TCMB olarak enflasyonu tek haneli rakamlara indirme görevi üstlendiklerini belirten Erkan, iç talepten kaynaklanan dengelenmeye dair olumlu işaretler aldıklarını ifade ediyor. Dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlayacağını öngördüklerini söyleyen Erkan, parasal sıkılaştırmanın etkilerinin zaman içinde yayılacağını belirtiyor.
Erkan'ın dikkat çeken bir diğer açıklaması ise enflasyon tahminleriyle ilgili. Yıl sonu enflasyon tahminlerini açıklayan TCMB Başkanı, 2023 için yüzde 6.5, 2024 için yüzde 3.6 ve 2025 için yüzde 1.4 olarak güncellediklerini belirtti.
Açıklamalarının devamında...
Görevimiz fiyat istikrarı amacıyla dezenflasyonun en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun tek haneye indirilmesidir. Tüm çalışmalara bu azim ve kararlılıkla devam ediyoruz.
Haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Banka olarak görevimiz enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek. İç talepten dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz. Dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını öngörüyoruz. Parasal sıkılaştırmanın geniş çaplı etkileri zamana yayılmaktadır.
95 doları aşan petrol fiyatları yüksek oynaklık göstererek 90 dolar civarında seyretmeye devam ediyor. Petrol fiyatlarında kayda değer belirsizlik işaret ediliyor. Son dönemde gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışı gözlenmektedir. Tüm olumsuz şoklara rağmen ülkemizde finansman koşullarının dengeli seyrettiğini de olumlu bir gelişme olarak vurgulamak istiyorum. Enflasyondaki artışta büyük şokların bir arada gerçekleşmesi etkili olmuştur.
Politikamız faiz, kredi, mevduat, döviz piyasası ile rezervler ile finansal koşulları güçlü bir şekilde etkilemektedir. İç talepte dengelenme sürecine ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz. İçinde bulunduğumuz geçiş döneminde dezenflasyon sürecinin 2024 yılının 2'nci yarısında başlamasını hedefliyoruz.
İfadeleri ve devam eden açıklamaları ile enflasyon ve piyasa içerisinde yapılan çalışmalara dikkat çekti.