Türkiye genelinde acil durumlarda kullanılan sağlık, emniyet, yangın, güvenlik gibi farklı numaraların yerine 112 numarasının kullanılmasına yönelik uygulama, vatandaşların acil ihbarlarını daha etkili bir şekilde yönetmek amacıyla kuruldu. Antalya 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Mehmet Koçak, 2023 yılında 3,5 milyon çağrı aldıklarını belirterek, bu çağrıların yüzde 38'inin gerçek bir acil durum, yüzde 62'sinin ise asılsız ihbar olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti.

Koçak, yapılan çağrıların yüzde 51'inin emniyet, yüzde 34'ünün sağlık, yüzde 8'inin jandarma ve yüzde 4,5'inin itfaiye için yapıldığını açıkladı. 112 Acil Çağrı Merkezi'nin 24 saat boyunca vatandaşlara hizmet verdiğini vurgulayan Koçak, 350 personelin görev yaptığını söyledi.

"112'yi kullanmak isteyen vatandaşlarımızın aramaları ilk olarak bizim arkadaşlarımıza düşüyor, çalışanlarımız bu aramaların gerekli mi gereksiz mi olduğuna bakıyorlar." diyen Koçak, adres tespiti, olayın tanımı gibi önemli bilgilerin alındığını ve 30 saniye içinde ilgili diğer kurumlara aktarıldığını belirtti. Diğer kurumların da 60 saniye içinde sahadaki personele bilgi verdiğini söyleyen Koçak, bu hızlı koordinasyonun acil durum müdahalesini etkin kıldığını ifade etti.

"KIRMIZI IŞIKTA YAYA YOLUNDA ŞINAV ÇEKİYORLAR"

Yenidoğan Çetesi Davasında Ara Karar Belli Oldu Yenidoğan Çetesi Davasında Ara Karar Belli Oldu

Vatandaşları 112 Acil Çağrı Merkezini aradıklarında sakin olmaya davet eden Koçak, “Adresin tam olarak verilmesi gerekir. Bizi en çok gereksiz aramalar yoruyor. Bu gereksiz aramalar arasında genelde, ‘Kırmızı ışıkta yaya yolunda şınav çekiyorlar, yine kırmızı ışıkta yaya yolunda meditasyon yapanlar var, kedim doğum yaptı çok acı çekiyor, ambulans istiyorum, sınav döneminde kedi köpek sesleri duyuyoruz, sıfır aracının uydudan kapatıldığını açılmasını talep ediyorum’ gibi ihbarlar alıyoruz. 112 acil bir durumda aranması gerekir. Bunlar dışında bizi gereksiz yere aradıkları zaman ihtiyaç olan vatandaşlarımıza daha geç ulaşabiliyoruz” sözlerine yer verdi.

"İNSANLAR BİLMEDİKLERİ ŞEYLER İÇİN BİZİ ARIYORLAR"

5 yıldır 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanı Abdürrahim Hacıoğlu ise şu sözlere yer verdi: “Yaz aylarına göre şuanda rahat bir dönemdeyiz. Yazın nüfus artınca bizim de yoğunluğumuz artıyor. Gereksiz çağrılar alıyoruz. Çocukların bizimle dalga geçmesinden tutun, akli dengesi bozuk insanlar arıyor. İnsanlar bilmedikleri şeyler için bizi arıyorlar, bilmedikleri numaraları öğrenmek için arıyorlar. Bunlar ciddi bir yoğunluk oluşturuyor. O esnada kaza geçiren ve yardım bekleyen insanlar oluyor. Sırf bu yüzden o kazada yaralanan kişiye 5 dakika daha ambulans genç ulaşıyor. İnsanların daha çok bilgilendirilmesi gerekir, gereksiz yere 112 aramalarının önüne geçilmeli.”