Kapalıçarşı’da gram altın 2525 TL’yi test ederken, serbest piyasada %2 primle 2485 TL’yi geçti. Analistler, gram altının 2400 TL seviyesini dip olarak belirleyebileceğini ve destekleyici verilerle 2500 TL üzerinde kalıcılığın mümkün olabileceğini öngörüyor.

Bayram Tatili Sonrası Hareketli Başlangıç

Piyasalarda bayram tatili sonrası kısa hafta hareketli başladı. Geçen hafta, FED’in faiz indirimi sinyali vermesi ve Çin’in mayıs ayında alımlara ara vermesi altın piyasalarını olumsuz etkilemişti. Bu süreçte gram altın serbest piyasada 2385 TL’ye, ons altın ise 2295 dolara kadar gerilemişti. Ancak ABD’den gelen TÜFE ve ÜFE verileri ile birlikte altın fiyatları tekrar yükselişe geçti.

Hasta Yakınlarına Büyükşehir'den Sıcak Çorba İkramı! Hasta Yakınlarına Büyükşehir'den Sıcak Çorba İkramı!

ABD Verileri Altını Destekledi

ABD’de beklenenin üzerinde gelen haftalık işsizlik maaşı başvuruları, “güvercin FED” beklentilerini destekledi. İsviçre Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık faiz indirimi kararı da altın fiyatlarının yükselmesine katkıda bulundu. Ons altın 2359 dolara kadar çıkarken, akşam saatlerinde 2355 dolara yakın denge arayışını sürdürdü.

İç Piyasada Gram Altın ve Dolar/TL

Ons altındaki yükselişle birlikte serbest piyasada gram altın da %2 primle 2485 TL’yi aştı. İçeride dolar/TL’nin 32,80’i geçmesi, altına ekstra destek sağladı. Kapalıçarşı’daki kuyumcularda gram altın fiyatı 2480 – 2525 TL alım ve satım aralığına çıktı. Çeyrek altın da akşam saatlerinde 4095 TL’den satılıyor.

Uzmanların Değerlendirmesi

Analistler, ABD ekonomisinden gelen zayıf verilerin, “FED’in bu yıl iki faiz indirimine gidebileceği” beklentilerini desteklediğini belirtiyor. Uzmanlar, gram altın için 2400 TL seviyesinin dip olarak teyit edildiğini ve dolar kurunun 32,50 TL’nin üzerinde kalıcılığı ile gram altında 2500 TL’nin üzerine doğru ivmelenmenin söz konusu olabileceğini değerlendiriyor.