İslam Memiş’ten Uyarı: Dolar ve Altında Sert Düşüş Bekleniyor İslam Memiş’ten Uyarı: Dolar ve Altında Sert Düşüş Bekleniyor

ABD İstihdam Verileri ve Faiz Kararı Bekleniyor

Yatırımcılar, özellikle Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verilerine odaklanmış durumda. Bu veriler, Fed'in faiz oranlarında yapmayı planladığı indirimlerin boyutunu belirlemede önemli bir rol oynayacak. ABD'de tüketim harcamalarının beklentilerin üzerinde artış göstermesi, Fed'in Eylül ayında 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapma olasılığını azalttı.

Para piyasalarında, Fed'in yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakılıyor. 50 baz puanlık bir indirimin ise Kasım veya Aralık ayındaki toplantılarda yapılabileceği tahmin ediliyor. Günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ABD ISM imalat endeksi verisi ve Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi de Fed'in faiz kararı açısından büyük önem taşıyor.

Faiz Oranları ve Altın Piyasası Üzerindeki Etkiler

Düşük faiz oranları, altınla rekabet eden Hazine tahvilleri ve dolar gibi faiz getirisi olan varlıkların cazibesini azaltıyor, bu da altının yatırım açısından daha çekici olmasına neden oluyor. Yüksek faiz oranları ise yatırımcıları altından uzaklaştırıyor. Bu nedenle, Fed'in faiz kararına etki edecek ekonomik veriler, altın piyasası için büyük önem taşıyor.

Altın Fiyatlarında Son Durum

- Altının spot piyasadaki ons fiyatı %0,19 gerileyerek 2.494 dolar seviyesinde işlem görüyor.

- Gram altın 2.723 TL’den,

- Çeyrek altın 4.453 TL’den,

- Cumhuriyet altını ise 18.759 TL’den satılıyor.

Altın fiyatlarındaki bu dalgalanmalar, Fed'in faiz politikası ve ekonomik verilerin etkisi altında şekillenmeye devam ediyor.