Genel Başkan Osman Kaya’dan Enflasyon ve Refah Payı Çağrısı Genel Başkan Osman Kaya’dan Enflasyon ve Refah Payı Çağrısı

Enflasyon oranlarının sabit ücretliler için yeterli iyileştirme sağlamadığını belirten Yalçın, 2025 yılı için planlanan %6 maaş artışının yetersiz kalacağını ifade etti.

 “Sabit Ücretlilerin Gelirleri Baskılanıyor”

Yalçın, uzun süredir piyasalarda yalnızca sabit ücretlilerin gelirlerinin baskı altında tutulduğunu belirterek, "Enflasyonu düşürmek adına, sabit gelirli çalışanların harcamaları kontrol altında tutulmak isteniyor. Ancak bu, gelir dağılımında büyük bir adaletsizliğe yol açıyor” dedi. Artan gıda ve konut fiyatlarının memur ve emekli maaşlarını erittiğini, gelir dağılımındaki dengesizliğin daha belirgin hale geldiğini vurguladı.

Enflasyon Farkı Beklenenden Yüksek

TÜİK’in ekim ayı verilerine göre, aylık enflasyon %2,88 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon %48,58 seviyesinde açıklandı. Bu oranlarla, 2024’ün ikinci yarısında dört aylık enflasyon %12,06’ya yükseldi ve enflasyon farkı %1,87 olarak belirlendi. Ali Yalçın, bu verilerin ışığında sabit ücretli çalışanların maaşlarının reel olarak hızla değer kaybettiğine dikkat çekti.

Toplu Sözleşme Kararları Gözden Geçirilmeli

Yalçın, toplu sözleşme masasında alınan kararların yetersiz olduğunu belirterek, 2025 yılı için memur ve emekli maaşlarına ek zam yapılması gerektiğini söyledi. Memur-Sen olarak önerdikleri ilave artış ve refah payının dikkate alınmamasının kamu görevlilerini mağdur ettiğini belirten Yalçın, bu mağduriyetin Ocak ayında giderilmesi gerektiğini savundu.

Ek Gösterge ve Fazla Çalışma Ücretlerinde İyileştirme Talebi

Açıklamasında, 3600 ek gösterge, teknik personelin sorunları, üniversite idari personelinin yer değişikliği, görev aylığı-emekli aylığı farkının azaltılması gibi çözüm bekleyen konulara da dikkat çeken Yalçın, bu başlıkların bir an önce ele alınmasını talep etti. Ayrıca, harcırah ve fazla çalışma ücretlerinin günümüz şartlarına uygun olarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, bütçe görüşmelerinde bu konuların gündeme alınmasını istedi.

“Toplu Sözleşme Masası Karar Organıdır”

Yalçın, toplu sözleşme masasının bir karar organı olduğunu vurgularken, burada alınan kararların uygulanmaması ya da engellenmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Kamu görevlilerinin haklarının korunması adına mücadelenin süreceğini ifade eden Yalçın, "Toplu sözleşmenin hukuki niteliğini yok sayan bakış açısına karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.