Sağlık Bakanlığı tarafından edindiğimiz bilgilere göre, aile hekimleri artık kendi hastaları için hastanelerde yüzde 10 kontenjan üzerinden randevu alabilecek. Bu uygulama, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki entegrasyonu güçlendirmeyi hedefliyor.
Rapor Ücretleri ve Kaynak Kullanımı Düzenleniyor
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, aile hekimlerinin düzenlediği raporların fiyatlandırılmasına dair detayları da paylaştı. İsteğe bağlı raporların, ikinci ve üçüncü basamakta olduğu gibi ücretli olacağı ancak aile hekimliği üzerinden alınan raporların daha düşük bir ücretlendirme ile sunulacağı belirtildi. Bu uygulamayla elde edilecek gelirlerin, aile sağlığı merkezlerinin fiziki altyapısını geliştirmek için kullanılacağı açıklandı. Yetkililer, "Bu yeni bir ücret değil, zaten ikinci ve üçüncü basamakta ücretli olan raporların aile hekimliği sistemine entegre edilmesidir" ifadelerini kullandı.
"Doğru Tedavi, Doğru Yerde" Sağlık Bakanlığı, tedavi süreçlerinde hastaların doğru basamaklarda yönlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor. Aile hekimlerinin hastalarını doğrudan tedavi edebileceği veya çözüm bulabileceği hastalıkların, gereksiz yere ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerine taşınmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. "Aile hekimliği, birinci basamak sağlık hizmetleri için kilit bir noktadır. Bu nedenle aile hekimlerinin rolünü güçlendirmek istiyoruz" denildi.
Aile Hekimlerine Randevu Alma Yetkisi
Yeni düzenlemelerle, aile hekimleri kendi hastalarına randevu alabilecek yetkiye sahip olacak. Tüm hastanelerde yüzde 10 oranında ayrılan MHRS kontenjanı, aile hekimlerinin kullanımına sunulacak. Bu kontenjan, bir gün önceki mesai bitimine kadar aile hekimleri tarafından kullanılabilecek. Bu uygulama sayesinde aile hekimliği ile hastaneler arasında daha etkin bir iletişim ve koordinasyon sağlanacak.
2025’te Entegrasyon Daha Güçlü Olacak
Yeni uygulamalarla, birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetleri arasındaki iletişim altyapısı geliştirilecek. "Önümüzdeki yıl itibarıyla, birinci basamak ve hastaneler arasında karşılıklı bilgi akışını sağlayacak yapıyı inşa edeceğiz" diyen yetkililer, aile hekimliği sisteminin modernleştirilmesi için çalışmalara devam edildiğini vurguladı.